HKCC 2021-2022 討論區[20] 光復香港時代革命 咪撚入嚟 HKCC悔終身 HKUSPACE更稱心

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
學術類
Sem:Semester 學期,一學年最多有3個Sem
Sem 1:9至12月 - 13 Teaching Weeks
Sem 2:1至4月 - 13 Teaching Weeks
Summer Term:6至8月 - 7 Teaching Weeks
^Year 1 Sem1所有Tutorial都會係同同一班人一齊上,係識朋友嘅好機會

Lecture:教書堂,一般兩小時,部分科目達三小時
Tutorial:溫書堂,做Exercise/做Presentation/Review返Lecture講過嘅嘢,大概有25人1個Tutor
Lecturer:負責教你嗰科嘅老師
Mid-term:通常考返Week 1-6內容嘅測驗,佔Coursework嘅30-50%不等
Final:Final examination,佔整科0%/40%-50%
Sit堂:上其他lecturer/同一個lecturer其他時間嘅堂(通常Sit得都係唔得閒上自己個時間/ 你個lecturer太廢)
Day-off:星期一至五其中一日無堂上

Grade:每一科之成績,A+ = 4.3, A = 4.0, A-= 3.7, B+ = 3.3, B = 3.0, B-=2.7, C+ = 2.3, C = 2.0, C-= 1.7, D+ = 1.3, D= 1.0, F = 0;並非所有科有派A+,例如英文
GPA:Grade Point Average,一個學期之所有grade加總/該學期科目總數
CGPA:Cumulative Grade Point Average,所有Grade加總除一共上過嘅科目總數
CGPA最少 1.70先可以順利繼續讀,低過 1.70 要 academic probation,要減 workload, retake 某一些科
連續兩個 sem 低過 1.70 CC唔會俾你讀落去
Credit:多數科係3個Credits;1個Sem大概讀15個credits,下限12、上限18 ( AE 4 credits)
GE Subjects:通識科目,所有學生須在5個類別科目中選讀至少4個類別之科 (其中一個要 China- related)
DS Subject:所屬Programme之下的必須科目
Reg科:每個sem 約Week 6開始,揀下一個sem之科目
Add/Drop:揀Timeslot/老師/科,每班限人數,經常出現0 Vacancy(空缺),要鬥快Reg入去心儀班次,Sem頭開放Add/Drop,具體請留意Email及內附嘅Guide To Add/Drop
^Year 1 Sem 1冇得Reg科及Add/Drop
Transcript:成績表,可經myhkcc申請,每張$70
Turnitin:Check你份Assignment有冇抄人(Plagiarism)
Consultation Hours:每個老師每個禮拜總共有3小時在Office等你,可以問書、舉報freerider等等
Part-time lecturer 可能只能用電話問問題
Freerider:對份Project無/少貢獻嘅人,明明唔做嘢但係又好厚面皮咁痴住你去攞分
^如果想舉報freerider,請搜集好證據 (例如:WhatsApp Cap圖,Google Drive修改記錄等)
Killer:意指專出爛Grade之Lecturer

校園組織類及其他
CAT:Co-curriculum Achievements Transcript,活動紀錄(並非所有活動都會有CAT);HKCC有獎學金比儲CAT的人
CFM校園設施管理辦事處:WK @ SLG/F、HHB @ LG/F,物品報失請往CFM
CSAO(CPCE Student Affairs Office):處理學生活動成績表嘅Order,多數活動申請表都係呢度交;位於WK @ N3/F、HHB @ 4樓
FSCC(Further Studies and Career Centre):入面有關於升學/搵工嘅資訊,有本薄仔有畢業生資料 (例如GPA+programme+interview details+佢收到咩offer)
IK(詢問處):WK @ N2/F、HHB UG/F,主要喺度交文件
ITU:IT Unit,負責處理所有IT問題,Counter設於網吧門口
PDA(Personal Development Area):由CSAO開設,可以搵到社工傾計
繼續屌你老母清單:

HKCC高層 + ITU + SU

鄧力恆

Angel So

Erwin Lau

Kent Lam

陳偉強

Helen Yeh

Winfred Xuan

Jennifer Leong

Lancy Tsang

Pauline Ho

Pamela Ho

Sandy Hui

Jack Chow教書廢又手緊,出卷又閪,放過請槍班人

Carmen Lee

Rico Lo

Winnie Ng

Franky Choi (Social Development in China + Gender)

Winnie Ng
讀food hygiene/ child n adolescent
有得揀嘅話記住唔好揀佢
1. Notes勁多錯漏 features都唔識串 笑死
2. 懶 成日叫人唔好email佢
Tutorial就叫人chatbox discussion
自己unun腳 堂堂早半個鐘落堂
3. 上堂問埋啲弱智問題
4. asm出到勁閪 啲答案一喺上堂冇教過 一係照抄notes都俾佢話錯
5. 15%嘅participation mark要求學生做三份tutorial worksheet + class discussion, 一份mc quiz, workload極大

Angel So N宗罪
1. 有錯唔肯認
2. 教書照稿讀
3. 有事就話學生唔體諒
4. 提醒佢就屌返人轉頭
5. 做嘢唔撚用腦
6. Moodle documents 1999
7. Last minute 先腥email
8. 成日都好忙但唔知忙咩
9. 平時email唔覆 連轉科email都唔覆
10.態度閪
11.成日將啲唔重要嘅嘢重複講幾次
12.話要告鳩啲學生喺連登屌佢
13.成日認屎認屁 話自己好撚叻
各位唔想喺有生之年俾衰過pat屎嘅lecturer教就千祈唔好reg佢

Sandy Hui N宗罪
1. 身為subject leader成日呻自己好多嘢做好辛苦,例如要逐個逐個document放上moodle,成個怨婦咁
2. 性格閪
3. Kill
4. 出卷閪
5. 扣埋曬啲唔合理分,2個lecturer求情都堅持扣埋濕鳩嘢
6. Set個arrangement同課程set到on99,例如日文1唔教片假名
7. 上堂要答問題 唔係度要扣participation分 (去廁所或者斟杯水miss左 就可以同participation分講byebye)

Carmen Lee N 宗罪
1. 上堂唔備課, 照書讀
2. 英文極其差
3. 講嘢1999, 係咁Eerrer, 好多胃氣
4. 改卷慢, Assignment 拖過年先派Grade
5. 笑騎騎, 放爛Grade
6. Killer
7. 上堂一有人講野就禁出去Chat room讀人個內容阻住課堂進度
8. 讀Chatbox 揼波鐘揼完場

Jason Yan N宗罪
1. Email一係唔覆,覆嘅話就係一式一樣嘅template。

2. 電話十世唔通,除非識動物傳心,否則就算喺佢consultation hours都未必會搵到佢。
其他時間就算約咗佢都可能會放飛機,然後話唔記得。

3. 教書教得差,仲要成日離題,吹水>>>講書 (London Society出晒名)。

4. 串過馬撚,好唔尊重學生。
問佢問題會反問你「你咁做有咩用意?」或者「你覺得咁做係啱㗎咩?」但串完你之後又唔會俾返實質建議你。

5. 教asm嘅時候俾好模糊嘅instructions,問完又未必答,去到啲學生做錯嗰陣反而串返學生轉頭。

6. 本身已經教得唔好,但俾分依然係偏手緊。
——————————————————
既然有咗屌你老母清單,當然要有埋好人一生平安清單。證明我哋喺高質嘅學生

好人一生平安清單:

Lo Ching On

Crystal Lee Yan Pui

Barbara Ngai

貝剛毅

Ada Chan

Square Ho

蔡維玉

Sylvia Ng

Ling Chan

Timothy Ngan

Oscar Chiu

Ricky Mak

Janice Choi

Alan Chan

Jodie Lee

Maggie Lam

朱寶盈

伍亭因

Benny Sir(中化)

Cecilia Pun

Jason Chan (commu)

Gigi Au Yeung

Cherry wu

Alvin wong

Sandy Man

鹽叔

Antony Lam

Zephyr Yeung

Keith (2128)

Ying-ho Kwong

Fu Wing
以下Q&A適用於所有HKCC學生

Q1. 咩叫死亡鐵三角?
A: 所謂死亡鐵三角,是指LCH1105 大專中文傳意,SHDH1004 Creative and Critical Thinking 及2科英文(English for Academic Studies I&II/Academic English I&II)

*已確定2018/19學年開始英文2咗嘅新同學要讀Academic English I&II而非EAS

(利申:18-19 FM)

Q2. 點解叫死亡鐵三角?
A: 主要係因為依3科爛grade機會比較大
中文
主要用普通話上,唔排除有lecturer間唔中用粵語,但假若你聽唔明普通話,可以準備全個sem坐係到自修,而且end-term好撚多濕勁野考,包括考你寫簡體字(而家Online上,冇咗,主要考語法同語病),而呢科最高grade係A (聽聞2017/18 Sem1 有人A+);
EAS
學起上黎就冇咩難度,但份mid-term真係偏難,mean得50分到,英文底唔好既依關都幾難過,呢科最高grade都係A,但得3%人拎;
CCT/CET
對concept夠清嘅人嚟講係可以好淺,但對某d人嚟講係好難,讀落去先會知道自己究竟明唔明CCT/CET講乜。唔明白既話,你份mid-/end-term MC有機會一題都唔識做,最高個grade派到A+

Q3. 死亡鐵三角嘅grade爛咗可唔可以retake搏靚grade?
由2020/21學年起除咗Fail/withdrawal外,不設retake
換言之個爛grade會跟你一世

Q4. 咩grade先retake到?
由2020/21學年起除咗Fail/withdrawal外,所有科目不設retake

Q5. 應唔應該讀Summer Term?
A: 如果你因為想Sem3讀少一科,即係Sem3讀四科,或者英文2咗Sem3要讀6科,Summer Term可以比你讀定其中一科先令自己Sem3冇咁chur
*Summer Term係比較chur嘅,有可能會係夜晚上堂,例如5PM-9PM (lecture tutorial連住上),每個禮拜2堂

Q6. 點樣睇Summer Term有咩科可以讀/time slot/幾時deadline
A: 可讀嘅科目,幾時截止同幾時開sem嘅日子年年不一,想讀Summer Term請check實自己學生email

Q7. Summer Term既mid-term/final係幾時?
A: 6月中開sem,7月中mid-term,8月頭final,8月尾放GPA

Q8. 進步獎/HKCC金銀銅獎/政府Outstanding Performance Scholarship (OPS)點申請?
A: HKCC提名,唔洗申請,等email就得

Q9. 英文好係咪有優勢?
A: 英文好確實有優勢,但唔讀書都係冇用,有人DSE英文攞5,EAS都係拎B,講左咩自己參透下

Q10. Year 1唔過3,係咪quit得?
A: 我同你講你可以咁做,但亦有唔少人Year-1唔過3而Sem3&4爆4最後有UGC offer,以上嘅例子多不勝數,但講完你聽而又唔讀書,咁最後有上面嘅例子又如何呢?Year-1完咗自己可以睇下你CGPA幾多,再計下你下兩個sem假設爆4嘅CGPA係幾多決定要唔要quit
以下係龜頭絲俾大家嘅溫馨提示:
各位英文2咗嘅year1同學仔記得要喺呢個summer入面準備好考ielts

Non-JUPAS溫馨提示by優先座巴:
如果你係打算讀完yr2先升U嘅學生,以下以兩間九龍塘大學為例,提供返少少基本資料for想喺sem break準備non-jupas嘅你:

Early round,開咗sem,九月中至11月中/尾,會睇sem 1+2,直至你下一次更新(main round後)就會睇3個sem。

Main round,12月至1月,你通常完咗sem,1月中之前要搞,睇sem 1+2+3,直至你下一次更新(派sem 4 GPA等N手飯嗰陣)就會睇晒4個sem。

City冇late round,你遲過4/1就會顯示late,據聞會不論成績咁擺去waiting list好後嘅位。BU最遲就5月尾,但真心,如果冇咩意外,GPA正正常常就早啲報,反正有得再改,報late round係玩命嘅。

所以大家記得開sem冇耐就去返各大院校嘅網站到搵返佢哋每個round嘅deadline喇,間間唔同,冇你JUPAS嗰陣咁方便㗎喇。如果可以報early就報early,大家sem break有時間,不妨準備定所需嘅文件先,唔係嘅話你開咗sem之後就可能未必分心處理得好(雖然完咗sem之後嘅準備時間都尚算豐富)。

一般包括:你兩張transcript (sem 3之前嗰張可以去My hkcc申請,每張七十大元)、獎狀、證書 (尤其ielts,上面龜頭絲溫馨提示咗英文冇3嘅人最好暑假考埋)、CV、推薦信 (非三大嘅未必需要,但有好過冇),同埋personal statement (上網睇下人點寫,一般係百幾字嘅英文),如果你apply design嗰啲就當然加埋portfolio啦。

同埋一個小提示,就係雖然LingU好遲先截,但如果sem 3之後個cGPA真係麻麻,都早啲apply啦,含樹鯨亦如是,SPEED就whenever啦,你有錢就ok。
歡迎嚟緊入學嘅fm bb

以下只係個人見解 啱定錯就見仁見智

HKCC係一個比較chur 但學到野嘅地方
個人認為喺cc只要肯努力 就一定有回報
而且cc嘅師資個人認為算得上一流
當然有個別例子(上面條list)呢到就唔討論

哪怕你係DSE 24 25分入嚟 都唔好太自滿
每年都有唔少人攞住呢個分數入cc
但最後成績亦唔突出
請盡快打消「hea住入U」呢啲念頭

Sem 1就要認真讀書啦

通常一開學係大家鬥志最足嘅時候
而第一年會係你最輕鬆嘅一年 盡量攞靚grade
因為year 2會開始變深 workload加重
眼見太多身邊嘅人去到year 2開頭
就已經頹哂

讀asso同DSE嘅模式完全唔同
如果話DSE似短跑 咁asso就係一場馬拉松
唔會一個test或exam就決定哂全科嘅grade
最後出嚟嘅cgpa都唔係只睇一科
所以如果衰咗某科 就要係其他科到下功夫
拉返個分

因為asso係一場long run
所以有班志同道合嘅朋友 陪你奮鬥都好重要
有時學業上有問題/無咩動力嘅時候
如果有人可以幫你 互相扶持走到終點
可以話幫助係非常大

唔同program除咗compulsory嘅course之外
仲會有一部分elective比你揀
唔好聽人地講咩course易靚grade就走去報
記得先search下嗰科讀啲咩
然後揀返自己有興趣/對升學有幫助嘅科

之後就到non jupas嘅問題
如果你想year 1就走 咁就要留意埋DSE成績
如果成績唔係太好 大學係唔會優先考慮你
Year 2走就對DSE要求無咁嚴
每年大概10 11月就會開始advanced round
提早報會比較好

不過點都要meet到最低requirement 33222
中/英文衰咗就要去考返同等資格嘅考試
例如中文可以揀IGCSE/英文就IELTS

另外就係 提下大家有CEF呢樣野(詳見守一篇嘢)
讀asso可以無審查向政府攞資助
不過唔洗心急 完course一年內apply就得

最後 祝大家來年可以比心機讀書
收到自己心儀嘅offer

P.S. HKCC廁所世界第一

如果f2f記得一定要去試下

Credit:文章憎命達
CEF 持續進修基金
申請資格:
1. 課程開課時年滿18歲
e.g.9月1開課 9月1夠18
2. 開課前提交同意書
學校註冊時填表有個格 正常都有剔到
3. 未就該課程領取其他資助
e.g.學資處助學金或者貸款
4. 完成課程後一年內提交申請
e.g. 2020.6.10完成課程 2021.6.10前要交到申請
**無需入息審查
**最多可以拎兩萬
**只有部分課程可以申請 (詳見cc/政府cef網

申請手續:
1. 填Form38等office出proof cert
證明夠出席率,pass,有交學費
2. 填CEF form
建議填完帶住返campus拎cert, 課程資料直抄CEF網 (全大楷 括號內嘅都寫埋), 日期拎到cert再寫
3. 寄proof cert, CEF form, 身份證同個人銀行月結單副本 比CEF office
4. 等收錢
CEF office會係10個工作天內confirm收到申請 過咗無就自己打去問下 有特別嘢會有人打電話同你講

**cc office通常整一至兩個星期 有問題會打比你 要申請嘅留意下時間

Credit: 守一
咪搞事..
留名
幫哥話唔中意我
lm
台主
有冇人報咗但仲未有offer
lm
抵呀
冇 idea 個時應該如何是好
新po留名
新人留名
準備變老鬼 LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞