[突發]某著名作家在紐約遭行刺

91 回覆
76 Like 9 Dislike
邪教恐怖分子
左膠最撚中意 中國唯一好就係….
突然間諗起Will Smith 仲有無人撐暴力解決問題
班回教佬真係應該從呢個世界消失
嗰度距離NYC就好似香港同臺灣咁遠四百幾英里
令我諗起套戲,殺神特工
遇刺呢個咪係撒旦詩篇個作者
同江湖姦殺令一樣
班生蕃真係示範佢哋係撒旦
呢個宗教好恐怖
如果我喺YouTube公開話佢哋宗教
難保有一日會被人殺害
無論喺世上邊個城市都好
呢種先係真正嘅恐怖主義
恐怖到林鄭都要去清真寺道歉
共產黨恐怖啲定係佢哋?
關乜事
但《撒旦詩篇》的各國翻譯者與出版者中已有多人遇襲受傷甚至身亡。1991年7月3日,義大利文版翻譯Ettore Capriolo在米蘭遇刺重傷;1991年7月11日,日文版翻譯五十嵐一遇刺身亡,他的屍體在築波大學樓梯間被發現;[1]1993年7月2日,土耳其文版翻譯阿吉茲·涅辛在土耳其錫瓦斯下榻的旅館遭到暴民縱火,37人死亡;[2]1993年10月,挪威版出版商William Nygaard在奧斯陸遭槍擊三次,但倖存。懸賞追殺作者的獎金被一再提高,現在已經高達3百萬美元。激進團體還堅稱,追殺令依然有效,至今從未改口。

個作家就係出左本書 個宗教覺得被冒犯 要出賞金殺人
依個位唔似咩 ?
Chris Rock講左野 Will Smith老婆唔開心 WS就上去打人
只係相對溫和姐
根本呢個教就係容不下挑戰
紐約時報講, Rushdie 好可能會無左隻眼, 而肝臟亦受破壞.
https://www.nytimes.com/live/2022/08/12/nyregion/salman-rushdie-stabbed-new-york

點解個班極端伊斯蘭信徒從來只是攻擊西方世界的作家漫畫家? 幾年前法國的諷刺漫畫Office 被回教極端份子槍擊, 死幾件. 只是因為佢地反思回教文化, 畫下野, 寫下自傳.

中共將幾十萬回教徒關入集中營, 逼佢地食豬肉, 剪鬚. 強姦佢地的女人, 班塔利班有乜野回應? 就是過去同王毅握手, 「建立良好的外交關係」.
分開地頭玩架喎
是但一邊入去另一邊個地頭都死無全屍
兩舊屎
支共用錢收買良心/進行文化侵略
蛔就用大同世界(其實指全世界都係得木屍淋)嚟進行文化清洗
就算喺外國嘅小粉紅都好少會聽到揸刀殺反共人士,頂多都係網上打嘴炮,但係啲穆斯林會,類似嘅事件發生過太多次呢點嚟睇穆斯林恐怖啲,但係穆斯林又惡唔過中共,睇你點睇
侵粉做野?
一隻眼盲咗
人數少/未夠實力時就係溫和派,如果佢地做到全球最大,其他宗教可以等待被全滅
不過諗諗下其實幾值得學習,識得忍辱
John Lennon
住嘅話應該住大陸舒服好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞