有乜工係嚴重Underpay?

367 回覆
175 Like 800 Dislike
飛機維修
一定係清潔工
癡撚線 有啲倒垃圾嘅連10k都無
明明係提高緊每個人嘅基本生活質素
八號波黑雨要照返
係廚房熱辣辣
又跣又危險
講多少少
其實人工應該要跟返份工對社會嘅幫助大唔大
而唔係跟學歷
飲食! 又要識多野識!勁多體力勞動!勁多social interaction! 記住啲客preference
其實拎franchise自己做老闆
唔止呢個數
補習老師
出貓、走後門、拉關係同你一手包辦,仲要唔比你知。
個最佳好老師獎賊婆佢絕對係實至名歸👍
咁照顧員加到30k得唔得
做7仔就算有個公會,到時有咩bargaining power同腦細deal先?有咩特別技能係值得腦細為左求你留低而要俾高人工你先?你買野都會格價睇性價比啦
Phd, Post doc, associate professor and assistant professor
自己搞緊清潔公司,我都好同意呢行係值高啲價。

呢行好多嘢要改善,中標嘅標準唔好淨係鬥平,服務可以訂立可以量度嘅標準,行業嘅員工薪水同福利要更加好(我細公司都已經盡量出高價請姐姐),要有一個有公信力嘅協會關注同跟進行業嘅發展情況。

可以嘅話訂立埋一個考牌制度,推廣出去比更多人知道呢行可以好專業同多門手藝,做到行業專業化及年輕化......

呢啲全部都係我想做到嘅嘢但咁多既得利益者,大公司同政府又拍哂膊頭咁,我只可以由自己公司做起

當然,如果市場都仲只係接受鬥平鬥賤嘅,我都只可以話有心而無力
而家啲工都唔係跟學歷出人工㗎
大部份phd收入都唔過20k
一日有人做爛巿
一日唔會加
香港係財富極端集中既地方
講千萬富豪冇任何一個城市可以多過香港.
唔鬥平鬥賤都一定有得做.
無論做私人定商廈既清潔, 都一定有人願意比多D 錢做好D.

只不過唔會改變到"卜街政府帶頭判上判上判"呢件事
條街一定係用最平最賤既價黎清
做學術研究….屌你老味,RA無論你點做都係得fg咁既人工
讀餐死上到去phd都係人地d professional 既entry level pay
lm
咁你又吹大咗
大把人無學樂器都有聽開classical
老人家做緊既勞動工作,清潔/園丁,都係低到癲
消防救護
IBANK
女僕cafe
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞