有乜工係嚴重Underpay?

367 回覆
175 Like 800 Dislike
學生
咁辛苦讀咁多書仲要貼錢
政府最少資助25K一個月
A1 個post 係咪叫associate 1,冇account 底剩係可以見a1?
呢個真
飛機維修員
香港就係咁唔公平
除左做生意少數人搵得多

打工要搵70k以上都係專業人士,當中唔少人工作量極低,每日準時走

非專業人士要搵70k,一係就公務員 / 狗,或者工時好長
香港護士如果可以如外國取得相關資格後可以有獨立健康問題診療執業,在自由市場下收入一定會遠高於現在。
現在香港對護士的執業限制(沒有如外國的法定獨立健康問題診療執業),是強迫護士一定要做僱員而被大幅壓低人工,是對護士專業的迫害。
應得架喎,人地真係付出好多勞力同汗水,仲要冒險生命危險去做。
假期冇錢,冇年假冇花紅,公司冇醫療,有咩拉傷撞傷要自己俾錢睇醫生之餘仲少日人工。
依家開始入學嘅送4份卷
遲啲正常畢業ASA fg 3xk
屌你老母你未撚做過梗係以為輕鬆啦
夏天就唔係咁講啦
商場啲機械人,做樣消毒性質

真係有垃圾或嘔吐物起地下,機械人都幫唔到手

洗廁所更加做唔到啦
好多識走位蛇王
認真做一定係辛苦工underpay
香港嘅外傭
唔駛學歷嘅工
咁一定啦,其實香港都應該立法最低月薪,而唔係計工時.
例如長工最低標準每星期休2日 月薪13000咁 再超過就計OT..不少於70時薪咁樣
記者、清潔
咖啡師:用侍應既人工,請”all rounder”,再要你做埋廚
PA嗰d都算
一街都係15k左右想請2-3年經驗designer既公司
嘩,你呢d就真係讀唔夠書

冇工會,勞方個人議價能力根本唔夠比得上資方

何況政策傾斜,一邊set最低工資低一低,一邊樓價稅增加勞方經濟壓力,冇集體訴訟,冇公會,保護資方,一邊輸入大量補充勞動力

純粹用有冇人做黎評估,冇讀過書咁唔怪得講得出呢d野
閣下人工如何
所以真係要移民
對住你d仆街香港人
真係頂唔撚順

唔想人好 下下想人過得差
公務師
唔係包升到PCA II
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞