外媒:中芯已掌握7納米晶片技術 幕後推手曾任台積電 分析指大陸仍面臨挑戰

133 回覆
21 Like 147 Dislike
做到與量產
一味靠偷靠抄 唔知重點係乜 良率點會高

差唔多嘅嘢好似以前聽過,仲係未成事
又贏
軍用唔係淨係講良率架喇…
中芯 紅芯 漢芯

Sorry 無心
性知識豐富 但係係處男
70歲都做台奸
真係唔死都冇撚用
賺埋啲陰濕錢比人過幾年燒比佢?
Sigh diu on99
呢啲新聞得啖笑標題黨擦view
唔知有幾多人對半導體產業鏈有認真了解過
梁松孟/中芯掌握到7nm 技術其實唔意外
曾經有一排佢真係請到舊台積工程師過檔
樓上講笑核技術上網大把你Google一定有
但要真係去生產到核武/核電廠唔係有技術就得
要好多其他野配合
半導體已經發展去到fabless極致專門既產業
產業鏈唔同既成熟部分已經掌握係個別國家手上
日本掌握原材料;台灣有生產技術;美國/荷蘭掌光刻機
就算今日真係做到一塊7nm晶圓
要燒幾多錢?樓上講個良率唔知真定假(咁高)
但係良率可以足夠量產?光刻機足夠量產?維修零件足夠?銷耗性原料供應足夠穩定?
就算今日有舊存貨,用晒之後點?又係繼續卡係樽頸
有睇過人地台積一年資本開支幾多錢?大陸扔落去半導體發展既錢有冇新聞講既十分一都存疑
而且依家既光刻機係幾個國家企業一齊開發,唔係單憑任何一方/國就做得到,本著互信去展開合作
ASML都唔係自己關埋門自己就變到部光刻機出呢
台積工程師一樣有參與開發過程
上面只係講晶圓,都未講封裝其他部分
大陸自從外交關係缺裂之後
之後講發展半導體產業真係得啖笑
全部都係cap水而且符合國情
勸啲記者唔好再浪費時間係呢啲19新聞上面
4倍人工算得d咩 中芯俾d股份先值錢有權有勢做皇上皇
緊係啦 , 上網大把 詳細資料, 唔通喺度講要過乜測乜測咩, 你估梁孟松唔知咩 , 佢唔熟過你

我重點係佢唔需要到量產階段
阿婆幫手出晶
之前個阿婆話突破,宜家呢個阿伯又話突破,下次搵個細路出黎都可以突破
這些新技術是抄襲台灣半導體企業台積電
支那唔抄真係食屎
問顯係就算唔係量產
佢個7nm晶片符唔符合軍事要求都係問顯

中國準備崛起

全世界有排受

厲害了 我的国

師兄 無知一問,咩叫良率?
講真梁松孟係FinFET 16nm 主要功臣,如果唔係16nm時 三星邊有可能追到台積電咁快。
但老實講佢攪黎攪去都係玩14~16nm,台積同三星玩緊3nm, 就算佢有能力都無時間追。
再者EUV直情另一世代,無機無得試比幾多錢都無用。

講真如果個7nm結構同台積電一模一樣 邊出到貨,比人告死。
咁有乜產品係可能唔出口又受到7nm 成本。。。。
刁帝剛剛先搵人出氣,話做唔到chips係你地貪污。
梁孟松我祝你好運。
簡單但充滿智慧
即係造出嚟嘅product 有幾多係用得
ARM創辦人Tudor Brown 辭去中芯國際獨董 原為國際董事會中唯一非華人
https://lih.kg/3109381
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞