外媒:中芯已掌握7納米晶片技術 幕後推手曾任台積電 分析指大陸仍面臨挑戰

133 回覆
21 Like 147 Dislike
【有線新聞】《華爾街日報》報道指,內地半導體企業中芯國際已掌握7納米晶片技術開發,幕後推手正是曾任職台積電、現年70歲的台灣人梁孟松。

總部設在上海的半導體企業中芯國際,上月傳出順利生產7納米晶片,並且已經出貨,不但反映大陸半導體技術出現重大突破,亦是試圖擺脫對西方國家的依賴、走向技術自主的希望。不過隨後就有消息傳出,這些新技術是抄襲台灣半導體企業台積電。

《華爾街日報》星期一報道稱,協助大陸圓夢的幕後推手,正正就是曾任職台積電、現年70歲的台灣人梁孟松。據講梁孟松在1992年加入台積電,在任期間對台積電成為全球最大晶片代工企業,作出重要貢獻。

直至2011年7月,南韓三星正式聘用梁孟松,該公司就在短短數年間,成為科技行業的領頭羊。到了2017年,梁孟松加入中芯國際,現任聯合首席執行官。他一直推動投資高級晶片設計,嘗試研發尺寸更小的晶片。

報道又稱,梁孟松在2020年12月,一度因內部矛盾而請辭,但隨後又擔任公司聯合行政總裁。《華爾街日報》的記者,讚他是協助內地研發自主晶片的「魔法師」。
不過分析認為大陸推動晶片自主,仍然面對很大挑戰。國務院2014年已頒布文件,表明推動集成電路產業發展,同年多間企業聯合發起的「國家晶片大基金」亦成立,據報十年來投入了過千億美元。

不過隨著這些企業的高管,包括大基金總裁丁文武涉嫌嚴重違紀違法受查,連工信部部長肖亞也在上月28日受查,有分析認為,反映中央不滿晶片開發進度及成為貪腐溫床。
美國總統拜登星期二簽署總值2,800億美元的《晶片與科學》法案,推動美國晶片產業應對中國競爭,並限制公司投資在中國的半導體生產。在北京,外交部批評法案扭曲了全球半導體供應鏈,重申搞限制只會損人害己。
掌握技術,但冇部機器做到咩?
根本技術都唔應該畀佢有
有呀婆既手藝
用手刻機
做一粒同做十萬粒係兩回事黎㗎傻豬
良率0.7%
我都掌握到整核彈嘅技術
上網咩theory都search到啦
不過我冇能力做吖嘛
個台奸反骨仔過左去 你點阻止佢 起碼佢改善左中芯良率問題
量產唔到架,良率整低,等於做唔到無分別
得啦 贏了
有光刻機先算
0.7%乘於14億人贏到開巷
蝕住生產早幾年三星都係佢偷出去,點知三星良率差到仆街都照賣比蘋果
佢有,不過係上一代嘅深紫外光,唔係最新嘅極紫外光,係做唔到穩定,良率高嘅7nm以上晶片
無錯,DUV理論上可以做到5nm,TSM試過 但唔穩定 ,所以先轉用EUV
中國人米上面刻字都得
晶片冇難度
認派出間諜了?
咪係
車天篤地係支共強項
0% 良率?
以前支那試過整RAM,都係做唔成,何況CPU
梁孟松算唔算3姓家奴
7 nm 唔洗最勁的EUV
只要次一級的DUV就得(中共一早趁制裁未咁嚴時用各種途徑入左貨)

只不過係良率低一大截,
而因為抄襲基本上外銷唔到
所以現時只有礦機呢啲灰色地帶的產品用

商用的話當然唔合利益比
但政治角度計算佢係整到了
俾大陸人打J用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞