有冇人去睇過和順堂啲中醫?得唔得?

37 回覆
0 Like 1 Dislike
我朋友黎m唔準原來有子宮頸癌1期
大肚咪唔會有月經過長嘅問題
佢本身有貧血,同體質比較弱。

不過我都覺得定期要照一照
會呀,都會留意一排
佢係keep咗幾耐係咁?
月經有問題就正正經經睇返個婦產科醫生啦
對上一次睇過醫生話好正常,最後開咗止血藥
上次有無做pap smear/超聲波檢查過?

多經血有冇搵到特別原因?有無子宮肌瘤?

如果搵唔到特別原因嘅經血過多,醫生第一線治療通常會俾止血藥(Transamin) +/-非固醇消炎止痛藥(NSAID)
如果無效嘅可能會同你討論用荷爾蒙治療/避孕藥
而家嘅避孕藥都好靚,好少副作用

建議樓主正正經經搵返個婦產科醫生睇下你老婆嘅問題
除咗經期過長之外,有冇試過period同period中間流血?有冇試過扑野之後出血?
如果有呢啲問題就要認真搵吓原因

同埋,如果你老婆好耐冇做過子宮頸抹片檢查都要做吓啦
都係連住period之後,不過都係做埋子宮頸抹片穩陣
再者,如果本身有M痛問題食避孕丸都會有幫助
應該好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞