收到BNP offer VS DBS offer 點揀好

306 回覆
395 Like 24 Dislike
有個fd,香港搵3萬

內部轉左去美國返, 而家wfh緊,搵6萬( 稅後)
其實好多AM BO係好Hea。
一定唔做Cs
Bookmark 定先
睇下呢排邊個新同事返工
6 7年經驗
坡仔chur
但美資更chur
BNP
做1-2年再轉更好嘅
計career path 計朵都梗係BNP啦
千其唔好相認 到時就尷
畢業做左四年bnp ,culture都ok 但係人工好低走個時跳左次草裙舞都係得30k 其他行一畢業trainee都40k

加上bnp上年買完db之後亂到on9 一堆人走曬

未做過dbs但係應該bnp好d既
ching 你咁講我淆淆地 係咪應該再去搵多幾個offer
trade finance個邊無嘢既 都係一堆old seafood 好穩定
係global markets亂姐 頂唔順走左
咁睇黎入到去都係獨獨做 做哂就收工
trade finance個邊見唔少MO轉到去FO
之後再跳出去
我留係MO得架啦 FO未必岩我做咁聽落個path 都唔錯 有d人流 唔係死坐爛坐做到退休
你留意下邊個打電話同你講唔該晒多謝
果個人應該有Mon 你po

Between 做定心理準備
BNP no IT 所有system 廢到喊
15000 assistant 一年轉入中資assistant 20000一個月quit,新工升officer 21000,算好彩
BNP 唔洗諗,做過你就知爽
我會覺得呢個人好有禮貌 係咁講唔該晒多謝
system 廢到點樣 講黎聽下 咁做operation 咪好麻煩
但係最on9係internal transfer無人工加
個個一轉攞個名就走
咁大間銀行唔會掛
間間銀行都係咁
Fg既role就可能會,你越senior,越要靠headhunt
咁都幾好喎 ching 一個月都可以咁樣on top 加比你
唔同function 可能要用唔同system做
而你可能就係負責人手入機果個
一個唔好彩仲要幫咖哩佬執手尾

不過咁
間間銀行都有呢啲問題
BNP純粹係嚴重少少

Perm role 福利幾好
咁on9既咩 咁睇黎入去之後都要鋪排下諗定條路係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞