收到BNP offer VS DBS offer 點揀好

306 回覆
395 Like 24 Dislike
BNP 同 DBS 差咁撚遠
仲要公司nature 唔同
加上DBS 主要業務唔係ibank 類

利: 以前啲老細好多都係 JPM MS UBS
未見過佢地以前做過DBS 呢啲firm

包晒FO and BO
Ops 唔做到8 點點解要請你
我做嗰間啲ops 7點前走哂
Back office vs back office

當然揀名啦
是但啦佢兩份Offer都係 back office
咁咪揀間個名好啲㗎囉
咩ops
唔係IBD有咩好講
好多銀行都有Ibank division
但如果本身你做果個部門唔係做Ibank related既
叫咩Ibank

利申:FO BO都做過 都做過first tier Ibank PB,身邊都好多人有DBS UOB background
樓主個位係咪Supply Chain Finance MO
睇JD又冇乜提及有SCF既野 但SCF都係trade finance 相關可能去到要做都未定
title 係咪associate 先有30k
我諗senior officer 都可以叫到30k?
wtf?dbs bnp 職級係點分佈
Bnp analyst都可以30k啦,asso點只
話係bnp做ops係ibanker果d係咪未做過bank,bnp入面大把c9 hea廢老 無人會認受
個職級係點?
officer analysis associate ?
上面笑死人
BNP普通bank一間 I條撚咩
咁 Hsbc 同credit agricole係唔係ibank呀
I你老味咩 做多兩年finance再講啦
BNP係法國同香港本地既SC差唔多嫁炸
渣打又係唔係ibank呀
咁我又唔太清楚wor 只係見好多都係AVP, VP, SVP 咁
Investment banking division 啫
LA d chase 多到 巴打用緊邊間
但香港要打J JPM 冇計喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞