完全難以理解steam deck要用x86而唔係arm cpu,咁樣可以慳電同細部好多

72 回覆
3 Like 79 Dislike
點解d人要幫steam重寫?

apple, 任天堂有能力自己寫OS, 重寫software, 甚至自己出game, 自己做領頭羊開荒牛試bug試伏

Steam只係一個賣game平台, 賣點就只係多game, 公司價值就多於幾多人用佢平台買game賣game

我諗唔到佢有理由去自斷雙臂搞arm

要知道自己賣點係乜, 公司價值係乜, arm呢d野留返比其他人搞好過啦
arm 無direct x 無unreal engine
你叫d 廠商所有野由頭寫過?
用下腦先啦
重新開發arm版direct x 、unreal engine
Steam只係平台, game廠/developer隨時轉地方賣game都得, 用唔用arm根本唔到Steam去話事

一意孤行去做係自取滅亡, game廠唔賣賬咪走去其他平台

同埋係行得通macos唔洗比人話冇game玩
Direct X屬於Microsoft
原來Microsoft會咁慷慨
它授權比人將Direct X移植去ARM平台,然後同最多3A大作的平台Windows 競爭
Valve 首先將Source Engine 同Steam OS移植去Arm 版的Arch linux。再係Arm 版的Steam OS「數3」就有可能起到嗰頭。不過Valve班老嘢都已經上曬岸準備退休咁滯
on9,valve出部x86機易d定出部arm機再要求所有game developers 寫arm版易d?你洗唔洗驗下智商
指handheld嘅話都仲可以,但係如果指console嘅話就有問題。
直接玩電話驚咪得,都係arm
你唔好再吹大d
反正arm 都係垃圾
重新開發過d arm 算啦
e家最勁係量子電腦

你個標題應該咁改
完全難以理解apple google要用arm而唔係量子 cpu,咁樣可以慳電同細部好多
咁如果任天堂出部性能更強既switch, 咁仲點解要部ARM既STEAM DECK?
得架喇,依部唔買住買下一代牙嘛,知架喇
以為邊個係希生
用量子電腦打機
佢廢老嚟,最撚叻就係識少少皮毛嘢扮專家
對自己有多啲啲要求啦,同埋尊重返睇你post嘅人,犧牲兩隻字寫唔倒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞