完全難以理解steam deck要用x86而唔係arm cpu,咁樣可以慳電同細部好多

72 回覆
3 Like 79 Dislike
‘咁樣可以慳電好多同細部好多’
你用咩得出依個結論?
Steam Deck粒apu最盡都只係draw 15w
限頻嘅話可以只draw 7-8w
可以比switch更慳電
另一邊睇, 除左Apple嘅大大粒soc
arm界仲有咩u可以draw15w性能勁過steam deck粒u?
valve淨係靠steam都已經坐係度數錢
有心賺錢就唔會冒險出Steam Deck
係都出Half Life 3先
ipad mini 6
一樣都係arm
我作為消費者我買switch得啦
我點解要買steam deck?
因為性能更強
你咪睇下arm based既M2行x86表現係點
依家4核zen2加rdna2係耗電性能比上最佳方案
9成3A大作都係x86 based,點會出ARM?
‘除左Apple嘅大大粒soc’
盲左?
無錯,我真係睇漏咗,對唔住
所有遊戲重新製作arm版本
性能唔係賣點
老任性能差足咁多年
所以一定要用x86
wii u 明顯係失敗咗
任天堂一直都係依靠自家品牌獨佔來打頭陣去谷自己的遊戲機銷售量先。除非Steam 宣佈將會在arm平台上推出Half Life 3、Portal 3 、Team Fortress 3、Left 4 Dead 3以及Dota 3等自家品牌的遊戲來打頭陣去推廣arm平台,否則其他廠商唔會跟機。
所以wiiu嘅失敗更加証明機能嘅重要性,switch嘅千萬大作唔通wiiu無咩?咪又係仆街收場?!
咁更加証明arm steam行得通
game廠啋你都on9
本末倒置

出steam deck係想人隨時隨地玩到steam嘅game, 發揮steam龐大嘅遊戲庫
出x86係完美配合steam入面嘅x86 game, 確保所有game都run到

如果要因為你所講咁出arm, steam入面d game全部要重寫, 甚至好多developer唔會同你咁做, 變相冇game玩, 浪費steam龐大嘅遊戲庫
遊戲機出到牛龜咁大部先至係本末倒置,遊戲機每次改朝換代都係換架構唔可以直接移植架啦重寫有咩問題,當年switch啲game咪又係要逐隻重寫
大佬steam d game多幾多啊, 仲有好多舊game呢?
人地steam就係sell game多, 你要人出arm然後可能有一半game玩唔返?
工程係就係浩大,但凡事都要有開頭,唔通mac唔係咁?switch唔係咁?ps4唔係咁?
你都知原因 點解仲會諗住出arm 版
工程係就係浩大,但凡事都要有開頭,唔通mac唔係咁?switch唔係咁?ps4唔係咁?
假如性能重要的話:
PS3的銷量應該會高過Wii的銷量;
PSP的銷量應該會高過NDS;
XBOX One的銷量應該會高過PS4。

事實係:
Wii的銷量高過PS3的銷量,因為Wii用體感操控打破咗手制打機的定律;
NDS的銷量高過PSP,因為NDS有觸控MON;PS4的銷量高過XBOX One,因為有獨佔遊戲。

主機銷售量是同遊戲性、遊戲款式和獨佔遊戲有關,畫質好只是個bonus
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞