IT討論區(170) - Day 0

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
Code readability
普遍係咪都用jira?
間公司唔用jira用自家develop platform係咪伏
點解呢度好似個個都打code,唔怪得親戚一問IT係咪即係寫程式
IT infra / support / devops 討論(6)
https://lih.kg/3066145
IT infra / support / devops 討論(6)
https://lih.kg/3066145
有分身
只要有心,人人都可以係手巴
結婚
我做system software(compiler,libraries,OS,firmware個啲),Application唔太熟,但我個人覺得識多啲嘢會有優勢,會建議你試full-stack。其實大嘅tech公司就算做frontend嘅人工都唔低,所以唔使太介意。
希望有人信我
如果你係話由香港去L1會易過H1B。L1無限額。H1B有限額要抽籤。但L1要係MNC同要做滿一年。你可以考慮入大公司嘅香港或亞洲區分公司做住先,等有機會申請L1去美國。我識有香港人係入Google/Amazon大陸office後去美國,亦有大陸同事係咁樣黎美國。唔鍾意大陸可以試試台灣,星加玻,日本,澳洲地區等等。
行scrum 用jira多
L1B 無degree requirement但你要證明你有specialized knowledge。如果你公司有搞開L1B,你可以問下人事部或法律部門詳情。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞