IT討論區(170) - Day 0

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
service acc forbidden係咪未set role binding?
真識寫既話
一開始assume唔識寫既話 java仲易出事啦
呢位巴打好大bias下
debug de死你
一睇住個param/variable 撞到係Any 同靠估冇分別
debugger最少睇到係咩type/class咁就已經好唔同
正常都唔會比人亂咁define any
巴打係咪細公司做得多冇code review
用typescript就係因為加入左strong typing既feature readability已經好好
如果argue既位係base on performance既話我認同
但講啲人define any 寫爛曲 難main既話 好明顯係consumer問題啦
大家學術討論下姐
巴打係咪對js有咩唔好既經驗 啲舊人留一堆any比人執手尾
仲有set好tsconfig啲rules
可以prevent好多consumer可能導致既ts問題
掂開啲TS 都冇嘅嘢真係搞唔掂

不過都可能只係個人能力問題
用JS既問題係npm
library dependency 一舊打一pack
起完唔main過幾個月又幾百個vulnerabilities
Java maven repository 相對功能齊全 version都穩定好多
Complex union type有冇詳細少少個situation
而response object用class-transformer可以restrict class入面唔存在既properties
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞