[六個月之後又六個月,兩年都嚟緊頭喇老闆] 八月海外賽事討論區IV

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
凱旋門頭馬咪德國馬
啲人又唔識
馬又無聽過

鵬哥都唔識
法國馬同英國馬劏左我QP
凱旋門唔關香港事啦
轉播今日日本馬仲多人睇
英法馬過黎係高一截
香港馬主贏過凱旋門
無人想睇今村四疊轉彎
崔家父子制霸
應總呢兩日係柏林
加洲蛇有冇興趣加入後援會
亮啼聲有位置?
In 蘋果批 we trust啦
第2
屌呀 今日有英文主持就係因為狗會
第二
不了
今晚馬會罕有轉播兩場德國賽事,真係幾有新鮮感,德國馬大家相信都較少睇到呀,數番呢十幾廿年來香港嘅德國自購馬,大家記得邊幾隻?係咪「魔法幻影」、「功力高」同「金秋」呢?

大摩蕭家軍的「魔法幻影」,有可能係史上最高質素德國PP,此匹德國二千堅尼冠軍,來港高評99分起步,第2季贏到馬會盃,到正本戲國際賽香港盃,直路在柏寶胯下力鬥英愛橡樹冠軍馬后級的「飛雪仙蹤」得第2,賽績堅勁,亦因此扳到125分最高位,但唔知呢場係咪搏得太勁關係,「魔法幻影」之後冇貨賣,食白果食到退役呀。

而由岳敦引入、在前練馬師梁定華手上發熱發亮的「功力高」,相信大家都好有印象,「功力高」2000年首季來港,曾出戰香港打吡(第9)及打吡預賽(第8)敗於「勝利名駒」及「實業家」蹄下,次季在華廐主帥蒙特福胯下首捷一班1600米,而最高成就係女皇銀禧盃得季軍,評分長期超逾110分。

講到德國馬,又點可以唔提胡森匹「金秋」呢?「金秋」首度在港上陣即在田草1800米拚入第2,接戰馬會盃G2狂蝕分跑第5,翌仗更敢挑戰香港盃,堅係一生巔峰,講到依家都有人講,點知最後「金秋」只係贏到一場泥地咁大把,最後仲跌到39分五班水平先退役,好多馬迷跌晒眼鏡喇。

至於現役德國自購馬,有賢廐8歲4捷馬「鵲橋飛渡」,以及石哥同是8歲的「童話」,此匹灰馬取下3W成績。

昔日來港著名德國馬:

馬名 來港評分 當地佳績

魔法幻影 99分 德國二千堅尼G2第1

陸寶 87分 德國打吡G1第3

功力高 102分 曾勝德國G3

卓爾不凡 88分 德國G3第2

金秋 88分 德國G3第3
香港keep住呢個倍率就啱啦,等我賭5 6 7
Thx
屌你快撚啲影返女主持啦

唔想睇呢啲
3號個名頭兩個字係咪讀「傑傲」

唔識呢兩個字
係咁讀
A巴等睇戴圖理贏一級賽跳馬未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞