覺唔覺成日話香港唔夠車位嘅人好自私

99 回覆
52 Like 85 Dislike
根本仆街死症黎
之前都討論過
班撚屌開鋪就霸住唔入錶
有狗黎就入2蚊
15分鐘夠班狗掃完狗上車走
然後繼續霸落去
佢收鋪放雪糕筒/卡板
搏你唔敢拎走佢泊入去
而事實上的確冇人敢移開d雜物
有咩事一定冇仇報

你報食環/狗,一樣吹佢唔漲
食環會話佢地去到冇雜物,狗就更加唔使講,去親都入咗錶

結論係佢地贏鳩硬
夜晚去倒屎落個位到
住宅唔可以

聽朝番工就報先 啲街鋪雪糕筒霸位真係好乞人憎
$320都俾唔起,學咩人揸車

拎走泊個位 部車有咩事無仇報;
拎走雪糕筒去掉 又唔損失幾多錢
間鋪有cam既話 仲可以告番你偷嘢
係你哋阻撚住條街呀
香港99%以上人有屋住,只要唔你係主動想訓街,要住一定有屋俾你住,係爭在住得幾好。車位就如果你揸出去要泊車基本上一定冇位俾你泊。而家d新樓盤你要搵個月租位都唔係咁容易。
咁你話住屋定車位緊張d
香港揸車去到嘅地方

有99%地方可以搭公共交通工具+步行1個鐘內去到

咁住屋重要啲定泊車重要啲?
笑撚咗
車喺香港根本唔係必需品,要咁多車把撚
依啲奢侈品點同人嘅居住環境比??
車位緊張過住屋都講得出
住屋係重要d,我同意
客觀數字上,的確係車位緊張d
一個係重要性,一個係客觀數字比例
兩者之間有咩邏輯衝突而又到令你咁笑得咁撚開心?
既然係無咁重要就唔好叫春啦
邊個同你住 唔通風 易發霉 打風暴雨去唔切水你又訓緊 起身變杏花邨停車場咁
點解提出一個事實,講出一d數字就係叫春?我同你講香港醫院床位唔夠,又係叫緊春?
而家啲新樓起到山卡啦 反而要
你無需要唔代表其他人唔需要
人地話唔夠位都係表達佢感受
正如你話香港無需要揸私家車呢句咪一樣自我中心
至於泊街阻塞問題
有啲係擺明隔離就車場都唔入
呢點都反映到根本多唔多車夠唔夠位都有呢類自私既人
但唔代表揸車既人就一定會擺街阻人
有啲區完全唔夠位係死症
所以咪有人屌唔夠車位
你估真係個個都想擺街搏比人拖走?
唔計丁屋 咁香港係咪唔應該起低密度住宅
其實係地式起車場加規劃多d錶位已經好夠
政府d路唔劃位都吹佢唔漲
你話私家車完全冇需要,咁你係咪想拆晒d車位起住宅?
你話私家車冇需要姐,搵到錢果班人話需要wo,個個有頭有面同你逼巴士?
到時你拆晒d車位,有能力搵到錢覺得揸車有需要果班大佬同有料既專業人士唔同你係香港玩啦,住屋最重要丫嘛,講唔贏你,佢地quit啦。
到時班勁人全部移民去有得揸車既地方發展,剩返d基層係香港,香港完全冇晒競爭力賺唔到錢,冇人想來香港住同發展,果陣就真係唔方唔人人有屋住,要幾大有幾大啦,要幾平有幾平啦,咁我就真係恭喜你夢想成真啦
冇位呀 冇位呀
步行一個鐘
多供應自然會平啦
人哋個錶位就喺舖頭門口
差佬食環署嚟到拎走啲雪糕筒又點
轉頭走咗咪又係擺番出嚟
唔通你全日廿四小時棟個差佬喺度咩
呢個問題根本冇可能解決到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞