美國參議院考慮立法將台灣列為主要非北約盟國

79 回覆
188 Like 2 Dislike
https://www.appledaily.com.tw/international/20220803/97DA50D58ED7134D9AED38D5FA

美國眾議院議長裴洛西(Nancy Pelosi)率團昨晚(8/2)10時43分抵達台北松山機場,並將於今天一早展開緊湊行程,為支持台灣民主做出最有力的支持。在美國方面,美國國會也有具體行動,美國參議院考慮立法加強台灣的防衛。

綜合外電報導,美國參議院外交委會員周三(8/3)將審議台灣政策法案,內容包括在未來4年對台增加近45億美元(約台幣1362億元)防衛援助、向台灣政府及公民社會提供更多支援,以及最關鍵的項目,將台灣列為美國的主要非北約盟國,為賦予更多安全保障以及貿易優惠鋪路。

法案支持者形容該法案是自1979年的《台灣關係法》之來,美國最全面也最堅決支持台灣的對台政策重塑作為。(國際中心/綜合外電報導)
射未?比人踩完心口。再踩埋頭殼底
直接入北約囉
包唔包第5條㗎?
又輸喇
成個台灣漂去north Atlantic
有名你叫北大西洋公約
習總仲唔快啲打台灣
連任希望喎
仲可以名留千史
由於美方明目張膽 肆意踐踏 我方紅線,
我方紅線在不得已的情況下 唯有強而有力地 巧妙避過!
英國去埋先好睇
諗起之前有個大陸人話

支那條紅線就黎變紅地毯
土耳其同大西洋都冇乜關係
鬼唔知,個名嚟,唔鍾意改過第二個都得
屌日韓澳紐都唔響入面啦,你覺得會唔會為咗台灣改
入北約要執一輪喎,之前睇徐某人講,台灣空軍啲飛行指令好似同北約果套唔同,要轉一轉
都叫就近啊
其實我諗以假想敵黎諗會好啲
NATO本身都係用黎制衡Warsaw Pact
所以放台灣落NATO會有啲怪
時代會變嘛,soviet union都收咗皮
NATO係軍事體制、裝備、訓練、架構上好多野都係focus係USSR/俄羅斯上面
叫台灣加入NATO基本上冇乜用
反而再加多個太平洋軍事聯盟反而仲好
盟國
你瞓醒未就真

成個北約等緊台灣啲精黎射鳩俄羅斯妹妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞