有冇ching講下大公司同細公司分別

64 回覆
15 Like 4 Dislike
做細公司成日話咩學野多, bullshit黎

因為係大公司根本唔洗處理呢d野,又或者已經有其他team專門負責,跟本唔洗你操心,你就可以更專注做自己負責ge工作
更甚者,工作係講求合作,下下自己乜都做,做得幾多?
Push
大公司有哂guideline/system做
細公司冇資源 下下都要做埋啲根本出面市場冇value既野…
Puah
細公司冇system啲data management煩到仆街
乜都hard copy/excel

大公司嘅task好specialized
你做嘅真係會專好多深入好多
我覺得大細公司最大分別係security
細公司真係睇老細同員工之間關係
上市
大公司可以俾你慢慢學慢慢做 難炒人
細公司直接俾老細指指點點
agree
而家做緊大公司,每個星期最少兩次同team head嘅meeting,都係大家同佢講返自己做緊咩,因為佢根本跟唔到咁多嘢
finance admin嘢又多到爆炸,啲秘書多數都係老屎忽,叫唔郁佢哋
真係 我公司有一組差唔多走曬 因為老細太仆街
好采我果個老細冇咩架子 有野事直問直答
Push
見過細公司要用人手焊接電路板所有零件
好似唔係計人數?

符合以下其中一項條件便屬於大型公司-
i. 上市公司
ii. 於最近兩個財政年度之日常經營業務的現金流至少達港幣二千萬元;或
iii. 擁有市值(或公司資產)至少達一億港元。

不過有bug

香港中小企業定義係喺本港僱用少於五十人嘅非製造業企業
咁相反只要係大於五十人就唔符合中小企業定義

咁有啲大過五十人但又冇上市/冇二千萬現金流/冇市值一億
就唔知叫咩lu 有冇人知
Oush
完全認同
話細公司認得多係自己呃自己
樣樣野只識表面果層
大公司褔利多

唔一定
而家大公司福利包曬基本日常開支
舊錢剩袋
變相人工多左 稅交少左
係細公司學嘅嘢,大公司基本上唔會當一回事
實際上係 因為大公司係行機制 有任何問題都應該跟程序跟機制處理 但細公司基本上係員工個人能力處理 所以大公司唔需要你太醒目 even你有更好solution都唔應該破壞公司個機制 但細公司學既野係你自己成長啲囉 好on9咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞