有冇ching講下大公司同細公司分別

64 回覆
15 Like 4 Dislike
大公司福利好唔洗講啦,但係咪好多冗員另外如果一個新人入大公司做應該要點準備?係咪觀察好先埋堆,然後少說話,驚講多錯多。同埋工作環境係咪自由啲,因為大老細根本唔會見到,見得到嘅都係幫人打緊工

如果係細公司做會唔會好難轉返去大公司架

最後何為一間大公司?超過1000人?
之前返工有個intern無啦啦同我講office啲人事關係,又點點點,頭先邊個同邊個不和最慘間office好細,隔離又有人我真係o撚晒咀,只好點頭示意不作回應其實個intern仔係咪cls
大公司定義係永遠唔會見到大老闆,一年annual dinner 可能先見到一面
仲要好張揚咁講,返工吹水都無人理無人話然後另一個full-time同事即刻岀聲話佢
細公司一腳踢當學野咁
同同事夾好能多野
夾仲好唔夾又單單打打人事好煩
大公司冗員一名
返工放工最好無人知
唔洗點開會每日零對話
D人有無返我都唔知
自己鍾意大公司唔洗畫龜唔洗負責咁多野
輕輕鬆鬆又一DAY
咁你宜家做緊大公司?
其實打工為出糧
有大做大一定易加人工

做細公司做到五撈七傷
是旦啦 大定細你都係成世做人隻狗 介意咁多做咩
做狗都有分待遇
有啲人話大公司褔利多但我返過細公司褔利都好好
例如以前一個月可以去一次日本/台灣旅行,酒店機票老闆出
我做細公司仲hea過係大公司,因為有啲大公司下下都話會報告反而細公司冇咁多人力去check住進度,到期前交到就得
另外覺得大公司制度複雜好撚煩,細公司少但就好亂
非港資?
如果你自問個人能力普通 長遠大公司發展一定比細公司好
如果你能力高既,短期人工黎睇,細公司比大公司更易拎到高人工同會升得快好多,因為少左好多程序同HR影響力細好多
大公司:學到行業既(比較)正統做嘢模式,因為佢維持得到咁大scale應該有自己一套standard ; 但就煩做野上冇咁彈性同上司下屬個啲層壓式關係 , 預左自己係可被隨時替代既齒輪

細公司:有左一定基礎入去就係你幫到間公司做到野,老闆會好直接留意到 ; 用自己嘅方法搞得掂就得 ;好多野都有得傾,但太熟又會比人食住咩都拍爛當幫手

兩邊人事關係複雜都各有千秋,但細公司老闆係兩個人仲要係情侶/夫妻就必伏
細公司躺平可以 free 好多
同職位計,大公司經驗值錢d
大細都唔係咪問題
係咪中資港資先係重點
細公司家族生意都係伏
大公司講程序
乜都分到好細
再分俾唔同team做

細公司就可以一個人做哂
學多好多野
大公司都唔一定自由 要睇老闆(上司做到好似間公司自己既咁)通常後生空降兵想要表現都好難頂

大公司做野最好跟足公司指示,要求黎做 唔好貪方便/自作主張;細公司通常自己諗掂佢 你自己攪得掂老闆仲睇起你 覺得你做到野

大公司=多做多錯 少做少錯
細公司=做得好升得快 做得差 比人屌到開花
其實點先係大公司
大細都有佢既好壞處

你仲後生既話 兩間都試下無所謂 叫多啲經驗

但當你30中 Title 唔再係junior 就建議入大公司長遠穩定發展啦

細公司好多時一腳踢 福利又唔好 就有時會彈性啲 例如遲到早走 少流程 etc

大公司要跟流程 慢 但架構上叫多啲保護 分工啲清晰小小,福利好啲
通常 office 多女都係咁
講少陣是非都唔得

利申 上一間都係咁 煩撚到轉左工
大公司細公司都做過 低層員工視角 其他唔知

大公司做既野相對regular 有哂guideline跟 冇人會望住你 總之最後交到野就得 交完啲野做得唔好都唔會咁快知 啲野一手交一手 可能過幾個部門先發現閪左 唔係咁易比人周到錯 開會又唔關我事 日日準時翻放工 福利唔講了

依家做緊細公司 20人內 叫唔叫細做啲野ad hoc好多 sales要瘋狂搵客 就乜鳩狗屎垃圾project都接 成日無啦啦攝左啲新project 同事間work得好close 基本上所有野都會involve到全部同事 follow up都會快好多 而且要好有交帶 啲野做唔切要早出聲 閪撚左就真係閪左 唔識早啲問 比人屌都咁話 學到野但辛苦好多 要不斷report翻啲野進度 老細都會自己落黎睇 基本上冇得做隱形人 好難扮工 細公司冇資源比啲人翻黎hea Muti tasking同time management好重要
細公司好多嘢都嘢都一腳踢

請假又難到仆街 唔好講話咩放大假

放小假老細都係到呀支呀左

因為有啲嘢只有你一個熟同識

冇咗你會好大獲

分分鐘個dept 得幾丁友甚至一個

就算比你放假

你預咗老細會係咁call 你

如果唔想要work life balance 博殺 細公司pls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞