[牛扒/牛肉]你落鹽既時機係幾時?

50 回覆
25 Like 8 Dislike
鹽分聽講係唯一一種可以滲入肉類既礦物,你會真係見到佢入左舊肉入面,但其他調味料係入唔到
新手淨係識用氣炸鍋煎扒
岩岩去759買香草+黑椒+粉紅岩鹽
氣炸之前搽兩邊
200度炸5分鐘
反面再搽再炸5分鐘
用惠康牛扒效果都幾好
慢煮
正wo,咁樣算唔算炸牛扒
200度10分鐘應該5/6成熟?
btw師兄講到好有bbq feel
我用飛利浦最平果款(AM里數換)
用炸野mode (煮肉mode反而做唔到焦面)
出黎似煎果種少少焦面
本身想要三成熟出黎七成
完美三成熟應該要學下面先80度再200度咁焗但要搞半粒鐘
https://youtu.be/kfoQ-BuSMvs
用鹽磚煎好以好正
要香一定要落牛油
落果時熄火係咁淋就得
巴打識啲嘢 煎牛扒最緊要有磚鹽
哇屌你咁識玩
好撚正
蒜粉醃係已經慢速解左凍既厚扒,醃既時間就係回溫時間唔洗太耐
"The absolute best method for defrosting meat safely is overnight in the refrigerator until it is completely thawed"

「薄扒解凍得太透徹,會散散地,尤其普通野可能會煎到甩頭甩骨」

所以垃圾級既薄扒我通常係準備去同一大group人食BBQ先整,填肚用

今次試氣炸759澳洲扒
200度焗3分鐘
翻面再200度焗4分鐘
做到Medium Rare
做乜鳩阿屌,無人理你呀
我都算好人,正常人掉低粒負皮俾你都慳返,我仲幫你推po
我講下自己睇法
煮野食同做廚房係兩樣野嚟
煮野食可以好過人風格
但做廚房係職業
唔好話而家嘅情況變晒
就算係以前我自己接觸嘅飲食業絕對唔係一日練成
唔好講做樓面聽面嘅知識其實有好多好複雜嘅野係入面
做廚房師傅亦唔可能一日練成
以前嘅師傅係吸收上一代師傅嘅知識再溶入自己嘅創意
而家嘅情況明顯係上一代或幾代出現非常嚴重嘅斷層問題
點解會出現斷層
其實同搵快錢班抄家有極大關係
原本廚房野除咗煮野食仲有好多零零碎碎嘅小知識,每個師傅都未必相同,但又有一定嘅實用實際效果(當然其中有啲係智障方法嚟)
而呢啲煮野食嘅零碎知識經驗往往就係果啲菜式嘅靈魂重點嚟,而呢啲野亦唔可能一次過講比人知亦唔可能一時半刻就學得晒,全部係要用長時間接觸先可能學習到嘅野
而抄家同搵快錢班人就撇除晒時間同學習呢啲零碎經驗嘅機會
變成只要某道菜式搵到錢就可以嘅心態
啲人慢慢走失去晒呢啲知識慢慢好多嘢就做唔返以前啲菜式嘅靈魂重點出嚟
嗯,咁你即係幾時落鹽?

係咪潮文黎
[quote]
我講下自己睇法
煮野食可以好個人風格
但做廚房係職業
唔好話而家嘅情況變晒
唔好講做樓面聽面嘅知識其實有好多好複雜嘅野係入面
點解會出現斷層
原本廚房野除咗煮野食仲有好多零零碎碎嘅小知識,每個師傅都未必相同,但又有一定嘅實用實際效果(當然其中有啲係智障方法嚟)
而呢啲煮野食嘅零碎知識經驗往往就係果啲菜式嘅靈魂重點嚟,而呢啲野亦唔可能一次過講比人知亦唔可能一時半刻就學得晒,全部係要用長時間接觸先可能學習到嘅野
啲人慢慢走失去晒呢啲知識慢慢好多嘢就做唔返以前啲菜式嘅靈魂重點出嚟
嗯,咁你即係幾時落鹽?

係咪潮文黎

點解寫過人改返
[quote][quote]
我講下自己睇法
煮野食可以好個人風格
但做廚房係職業
唔好話而家嘅情況變晒
唔好講做樓面廳面嘅知識其實有好多好複雜嘅野係入面
點解會出現斷層
嗯,咁你即係幾時落鹽?

係咪潮文黎

點解寫過人改返
廳都寫錯
我落豉油
齋落黑椒,食嗰陣點牛角黃色嗰支鹽醬
dry brine 1晚
之後唔洗再落
牛扒 dry brine 落kosher 六個鐘頭前

唔多唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞