毓民:Mirror同Viu係香港人既精神鴉片,Mirror既興起代表香港既末日

135 回覆
392 Like 56 Dislike
其實『娛樂至死』, 追星文化本身就係近代人既精神鴉片, 如果冇咩『重要任務』要做,和平時代,咁樣麻醉自己,根本唔係大問題。

不過當香港人覺得有個要抵抗支那既使命既時候,呢D娛樂咪成為最大阻礙囉。不過如果掃走晒所有娛樂,都依然唔能夠做到D咩,完成『使命』。 日日沐浴於失敗感之中,只會徒感傷悲。

其實最重要既係,當要做既野嚟臨既時候,可以放底娛樂,走入狀態啫。 不過喺呢個時刻未來臨之前,即使大家已經 ready,但係冇個演習既時刻比大家睇到 ready, 仲緊張緊抗爭既人,都好難信大家真係有喺娛樂之餘,有絲毫 準備過。

結果就係樓主轉發既呢種論調四起,同埋會唔理解明明2016已經完左,點解2019又可以出現一次『奇跡』。不過大家夠竟有冇為下一次機會做準備,依家都唔會有人知道。
好忙
一撐就瀨撻
其實有冇佢地,國安法都係晌度,收緊依然繼續
以為一隊娛樂組合可以影晌晒局面係幻想太多
冇佢地都重有串流,有網上節目
要絕對唔比有寄托,真係除非ban晒所有影視再封網
個重點係支持佢地,變相扶植第二個影響年青人更甚既維穩電視台上位
咁唔使查啦,罪魁禍首原來就係燒山
早講過,香港成立電視台都要廣播條例,咁有乜可能"黃"
影視本來就唔應該投射太多個人信念,黃耀明同HOCC係極少例外,講到口乾
用咁邏輯其實影視只可睇網上
但荷里活奶共其實都好多
兩種,一種人天真幻想有朝一日可以重燃民氣再戰

另一種係明知輸左但條氣長期都係唔順,怒火指向所有放棄左既人,認為佢地係叛徒
連bts 都登死埋
所以咪大把人寧願娛樂首選睇外國野都唔再揀本地影視娛樂囉
質素又唔係特別好

荷里活奶唔奶都好,但始終都係海外影視產業者,只係賺大陸人既錢,冇同支持民主既香港人作對(講過支持新疆維穩,香港黑警等說話既人例外)
支国亦都冇能力插手干預人地內部事務,借影視向外國人洗腦,輸出香港政治不正確既資訊

但追捧Mirror就直接送錢同幫手坐大本地主流電視台既影響力
而且係香港首富家族既業務,隻手遮天既能力遠比外國媒體對香港既影響大
抗疫戴口罩都係香港人精神麻醉劑
點解可以咁低智!擺明係卜街康文署偷懶唔檢查清楚啦!同表演者有咩關係?
正常post 推唔起
真教主
影視娛樂本質都係 "精神鴉片"啦
睇英超,西甲,星期六日賭馬,何嘗唔係呢
同一批人,睇波睇馬就大條道理,包括毓民自已一樣講馬
賽馬會按咁邏輯都係"麻醉"大家,點解毓民自已又搞埋講馬節目
Exact7ly
政府先係最唔想隊嘢收皮果個
維穩工具
離開左香港就講風涼說話
Me too咁都傻閪like都del 個page唔夠信念啵
拉到咁
你去抗囉
連登當日唔係跟風話佢地好靚仔㗎咩 好多正評㗎

香港之所以玩完 上至高官下至市民 全部香港人都有責任 共孽

次次你地仲on99我已經聞到囉味 你地比我錯一次可唔可以

我之前的一個post已經講左問題所在 我睇到既野 你地未夠班睇得出

你覺得香港仲會有未來?
https://lih.kg/2651920
請問代撚左連登仔向教主道歉幾次既ADMIN做野未?
係藍紅登封撚晒D精神鴉片?
點撚解一年365日係連登誘惑/餵連登仔食精神鴉片?
答我啦, 係度扮傻
請問代撚左連登仔向教主道歉幾次既ADMIN做野未?
係藍紅登封撚晒D精神鴉片
點撚解一年365日係連登誘惑/餵連登仔食精神鴉片?
答我啦, 係度扮傻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞