2022 Lexus NX / Lexus 集中討論區

204 回覆
1 Like 6 Dislike
心思思想出部350h, 有冇巴打出咗車可以分享吓?
新款nx 真係好撚靚

中間大Mon+內龍非常出色
但入場都要50萬
好似有其他比佢好既選擇
唔關NX事,不過有冇師兄揸GS250/350?想買部二手
有無巴打買咗ux200 superior
Jazz eHev - 23 萬 + 3 萬 = 26 萬
Benz A 仔 - 33 萬
A3 Sportback - 33 萬
118 - 33 萬

UX200 Superior 又真係幾抵既
我都心動
不過佢個柒到仆街既內'龍' 真係好頂唔順
新UX都唔差嘅, 起碼變返大touch mon
https://youtu.be/Ftsv70FUoC4
450h 用家路過
我覺得ok嘅 典型豐田感覺
巴打係2022NX? Overall覺得架車點, pros and cons?
香港有得賣先算啦
30 萬以上既車而家好難賣
唔知佢會唔會返貨Tim呀
我都覺得ok既…未行入 BBA 之前
試過車 , 內籠靚 engine聲幾大 同埋64萬好貴
寧靜會係其中一大優點,行 100 KM/h 風聲呔聲都 suppress 得幾好。

軚感傾向歐洲車設定,會比較重,中唔中意意睇個人 preference。

大 mon CarPlay apple maps 清晰易睇。

Head up display 有得 show 埋 turn by turn (Apple Maps得,Google maps/Waze 好似唔得) 。睇到速度無咁易超速。

ACC/Lane Keep Assist成熟令你對佢有信心,架車會 keep at lane center pretty much all the time as long as the lane marking is clear. 如果佢 detect 唔到 steering wheel input, 佢每 12 秒提醒你,再過一陣唔理佢,佢會收慢(應該直至停低)。

Blind spot monitor & 過線 alert 會拉返你返黎如果detect 到你過咗火位。

Parking 會 break 你如果太近 obstacles。

Emergency braking係我身處嘅環境(轉灣+死車+窄)有時會 unexpectedly 收慢想 brake,Fair enough 我覺得合理,唯有自己收慢少少。

動力 can’t comment 350h ,450h 我主力行 EV mode only, 靜同力水足夠。HV mode 主要 motorway 用 100-120KM/h 算靜,但如果city 行走起步無電再加大腳,扯高轉係會聽到 engine 聲,而且 oil consumption變返大 SUV 級數 (PHEV 電重)。

EV HV 基本上轉換你唔會覺

MPG depends on how you drive it, motorway 100km/h 4.7L/100km 應該輕鬆無難度

E-Four 起步會用後 axle

PHEV 純電可以開幾個鐘冷氣(對唔住啊林超英),未知 220V 插住電可唔可以永遠長開。

避震 can’t comment 350h,450h 好重,我諗 on par with 同級車。

重心 can’t comment 350h,450h 好重,我揸車算温柔,此終SUV 唔要求得咁多。

手工,還好但 hand rest leather come with a dirt very hard to remove。另 on board charging failed in 2nd charge,等咗 3 星期 for parts。

總結..假如你喺香港…同價錢出架 EV 算啦… (Lexus RZ450e)

我呢度 450h 平過你 350h 先會出車。因為想 road trip,又唔太想要 Tesla ,所以先揀 PHEV,原先有諗過 RAV4 但個 infotainment 太 outdated。

我中意 drill into detail, 買埋 OBD reader 睇 SOC / MG1/MG2 temperature rpm etc etc

歡迎大家一齊研究
Thanks 巴打咁詳細嘅review. 我係北美呢頭出車, 六月訂 佢話十月左右有貨, 想睇吓拎車之前唔同人對佢嘅評價
咁最好啦,稅平。我自己黎講無後悔,你可以諗吓 2023 RAV4, infotainment 同 NX 睇齊。

US Lexus forum FYR:

https://www.clublexus.com/forums/nx-2nd-gen-2022-current-313/
SUV差不多啦

同級GLC X3咪仲貴

Q5就真係平少少
幾時先會入 f sport
歐洲嗰啲全部有四驅,NX 香港都仲係得前驅

咁貴
不如買 GLC
但感覺GLC好似齋啲
香港地買Benz買個章既姐
考慮緊350h或450h+

350h好似要等6個月以上
巴打係邊頭? 如果有得差電就上450h+啦
但我覺得350h其實都夠玩, 有錢升Package好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞