一人一個跣鳩人既路牌

150 回覆
35 Like 85 Dislike
+
極端例子 https://www.youtube.com/watch?v=fkPT4mUthx4&t=5m34s
大部分指示牌應該冇更新過,呢度當時改建過幾年,條片仲見到荔景站擴建部分前身嘅舊交匯處空地。之後都起連翔道,而家有埋青沙公路,亦冇咁多貨櫃車。
緊係灣北啦
轉左果個出口已經係入紅隧線最後一個入口
好似攞正牌打人尖咁
其實英國同日本都有,市內冇地名同要強調去到同一個地方嘅唔同位咪噉,由其佢哋係繞道沿住周圍。你有咩建議?

英國好似叫做 All Routes 而唔係 All Destinations
東廊落天后呢個位,去銅鑼灣比呢個牌fake過

以為個牌叫我轉左入去歌頓道
點知原來係前多個路口先轉左入永興街出返英皇道

其實無分別
電氣道可以左轉
但係去銅鑼灣行永興街入返英皇道應該直接好多?又冇乜燈位
講漏左電氣道左轉都係永興街
不過有時右線多車一支燈過唔到都會行歌頓電氣搏下快啲過到
識行要路牌把撚咩
過左呢個牌下一個路牌去紅隧咪要去到差唔多金鐘囉
正常人識撚去運動場咩
街市有牌轉右指去高士威道。
冇錯,你撳去最早嗰年,呢塊牌以前係直去。因為前面收窄咗做1線,講埋轉左可以去到。
1. 你講得冇錯,的確係要考慮有幾多唔識路嘅司機。大坑道就唔係個大嘅目的地,少外人入。路牌又唔可以塞晒所有資訊落去,要夠易睇。除咗居民,例如間酒店同旅遊區,喺香港主要唔係揸車去,的士司機已經識路。呢個大街區,停車場同商場喺南面,京士頓街轉出嚟就冇咁多外人。
2. 你睇埋記利佐治街橋底牌,直情冇紅隧,不過可以跟高士威道。如果有埋未開西隧情況睇到就知點改鼓勵用西隧,不過唔排除塊牌得咁大就要篩選。
邊塊路牌指人行灣仔北入紅隧呀請問?
咁重要既路線都要靠司機自己估?
你咁講全部路牌都冇問題啦
港島入紅隧u turn唔駛俾$40
行左邊線出隧道靠曬左未過收費亭有得左轉
兜返上面廣告牌入返紅隧去港島
灣北入返紅隧呀天才
咁不如喺橋底插巴士線,都係$450fast pass
香港啲路牌係俾識路嘅人睇
如果果個位去紅隧係咪要去到興發街上翻東廊會快少少?
我會入返駱克道喺杜老誌調頭返上馬師道天橋
嘩師兄你好嚴重喎
照佢咁標 應該係左線直接再上橋
加虛線俾人cut右 去沙田觀塘
呢個位我中過伏去咗北角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞