一人一個跣鳩人既路牌

150 回覆
35 Like 85 Dislike
相傳以前呢度夠偏僻囝囝囡囡齊齊入去𨳒閪
5號仔紅磡方向 旺角出口
唔算好跣嘅,但中線都去到紅磡
https://maps.app.goo.gl/jXpvyjAo6FwN73Cf7
另一個原因可能係個巴士專線,所以要噉指示。英國幹線冇乜,未必有指引。
多謝巴打指教 而家真係而家先知

不過渣得耐都知大部份隧道其實都有u turn機制 但係就可能要去到收費亭同個職員講聲 再睇下點比條路你走

youtube 都有好多呢類撞板入錯隧道片 講返點u turn

不過如果唔係太貴既隧道就算啦 費事同人講自己行錯路咁柒, 又好似好麻煩啲隧道職員咁
騎馬過海
唔好入收費亭,通常入咗收費亭都要俾錢,行到最左入行政大樓,會有人幫你
呢個牌fake 在右線係直上馬師道天橋過海/去會展,行中線要過左紅綠燈先至cut得到

同埋左線加返灣仔兩隻字,中線加返金鐘中環,右線加返銅鑼灣都好吖。無方向感真係唔知點行
紅隧出九龍方向就可以唔洗入收費亭 可能因為入行攻大樓條路係收費亭之前
其他隧道就有機會過左收費亭先有路走 通當都係轉入行政大樓走

不過感覺大部份隧道去到收費亭你夠膽同佢講行錯路 啲職員都會好好點都搵方法比你u turn 唔會要你比錢 (當然比係人情 唔比係道理)
你已經喺灣仔喇喎,北面都係灣仔。區內唔會噉指,用街名好正常啫。山上同以前告士打道成日塞車時直去唔係最好路線,添馬同前面有指過海已經幫到。銅鑼灣睇你去邊,可以橋底調頭轉返入謝斐道同駱克道;相反入咗軒尼斯道就好難去返北面,淨係波斯富街最直接,但駱克道都去到。
想問睇邊塊路牌先會指你咁行?
香港啲路牌係俾識路嘅人睇㗎
試過獅隧出九龍唔得

8蚊豪比佢
因為去到九十年代都係得港大同中大
一個喺港島一個喺沙田
你去得個頭見到大學個牌就係去嗰間架啦
所以咪唔使寫埋出來囉

https://goo.gl/maps/vCSr5KHFcCGutGYc6

呢個位 要去漆咸道北係要靠左往「香港」方向
轉右會入咗尖東
LingU UST都係就咁寫大學
但九龍塘一帶又好似冇牌就咁寫大學
目的地,唔係幹線道路,都冇幹線號碼盾
分南同北點會睇得清楚,轉返右咪一樣去到漆咸道北,夠晒 foolproof。要你塞加士居道,好過康莊道搞到紅隧。
都係同樣原理
因為路牌係俾已經喺現場嘅人用,而大學又唔係同一區有兩間,你去得西營盤/沙田/清水灣/虎地,咁你都係去嗰間大學架啫,就索性就咁寫大學

其實好多地方都係咁
去政府醫院嘅路牌都係就咁 醫院 ,係新啲嘅路牌或者私家醫院先會寫XX醫院
唔係路牌,但袋口位好遠好難睇,第一次行差啲就直接轉彎,好彩見到對面車開車發覺唔對路,即刻再望清楚地下
1. 可以有唔同考慮,例如九龍塘站喺市區唔使揸車就去到,中大就係重要目的地。窩打老道幹線段燈位冇目的地牌。
2. 你見到嗰啲全名牌唔係公路標準用。
而家港大係有全名牌,不過香港現行指引、過去歷史做法、英國標準喺唔同情況下都唔一樣。
嗰啲多數係急症醫院同區內目的地嘅分別,唔係咁一致但可以留意白底黑字同藍底白字紅十字標誌。
加咗白虛線算好少少
呈祥道往新界方向 過咗明愛之後
成日有撚屌問點解荃灣個牌會帶咗佢地去青山上路
最準確應該係左上角標示去貨櫃碼頭荔景
左線去沙田
右線去觀塘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞