喺你揀哲學系之前,入嚟睇一睇呢篇文

83 回覆
95 Like 8 Dislike
如果你英文屎,可能要多啲時間消化但logic應該唔成問題!
但存在主義可能有啲難。。。因為佢哋嘅文大多唔係用傳統嘅argumentative 方式寫,唔會係一段一個point咁好讀。加上班撚樣中意寫下啲廢話嚟比個picture 的啲讀者,但係個topic又抽象到抽筋,所以會好難明
香港既哲學系好多教授都係將自己信果套視為真理,完全容不下反對又唔會同其他人理性討論,好似邪教
都一早講明咗係荼毒青年㗎啦
尼采好明顯對住古希臘嚟回應
而沙特我覺得就多數係對住近代西方哲學嘅理性主義去回應 eg 笛卡兒

好似巴打所講 唔了解背景就會失咗啲脈絡
除咗stanford 之外 都可以睇啲oxford 嘅書仔開始先
如果有人奉之為真理 咁或者都可以試下睇下佢點解會當成真理

利申 唔支持當做真理 純粹以學習嚟做目標
我聽過當中好多爭吵,其實根本是那些不講道理的教授要強加自己價值觀到任何推論,但又不接受其他人尤其是學生自己的價值觀。價值觀根本是主觀問題不是可以胡亂否定他人。
價值係咪主觀都係一個哲學問題啦,你咁講都係武斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞