喺你揀哲學系之前,入嚟睇一睇呢篇文

83 回覆
95 Like 8 Dislike
睇下你點定義明晒,難係正常
唔難就唔使讀啦
留名,non-jupas 入哲學系,覺得自己仲係乜都唔識,不過係鍾意既
哲學系畢業生應該起碼一半冇讀過佢
study 係純粹想體驗學院訓練四年定係想投身哲學?
讀哲學都好難避英文 建議睇古希臘時期嘅作品 相對易睇同學到嘢
仲有時間轉
師兄鍾意邊範
東方不敗
符合室名
其實都幾多女
後現代嗰類 幾鍾意 Camus
只係想知要求程度 係接觸前拎個大概目標提升自己同心理準備
我對某d議題有d興趣
咁可能文學啱你啲
路係自己揀
仆街唔好喊
佢地都叫人咪撚讀哲
有frd讀緊,而我自己就好多年前有minor過
我同佢都認為啲英文係好撚難(可能我哋廢)

不過都要睇topic同人:
有啲係啲字難;呢種都好啲,畢竟字都可以查

有啲係個topic本身已經難用文字表達,啲哲學家要夾硬用英文express,然後你又唔係native,結果睇極都唔明

有啲係個哲學家擅長諗嘢不過唔擅長寫嘢

好彩嘅話可能會遇到文筆好嘅哲學家

不過喺大學讀嘅好處就係可以唔明就chur tutor同prof chur到明為止
對咩topic有興趣?
如果係心靈哲學同logic呢啲偏理科思維嘅就少啲英文

如果係politics、religions嗰啲practical嘅就gg
超多變態英文,真係會睇到崩潰都似
可以睇埋沙特
目前黎講係想知多d尼采/卡繆

logic都ok但唔肯定
我屌,你都係去爬少少plato同叔本華先睇尼采。條友講嘢好9難明,加上佢嘅思想大部份都係anti-thesis嚟,即係“反”一啲傳統嘅哲學思想。如果你唔知佢”反”果堆嘢你好難睇得明。
Camus (個人認為)哲學上無乜作為,去爬下 Sartre - kierkegaard 好過。。。
如果你係中意佢文風,個人認為kafka平易近人好多,文筆又好啲
其實存在主義聽落好文青,其實係有好多背景脈絡嘅。如果只當佢係一種sentiment, you are missing the main point.

唔洗一嚟就睇文本,先睇下Stanford encyclopedia of philosophy 再睇會慳好多時間!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞