[推到完場]第40屆香港電影金像獎頒獎典禮 即場討論區

1002 回覆
37 Like 8 Dislike
雖然我極想最佳男主角係吳鎮宇,
但今年金像奬四十周年,要攪gimmick 野,
分分鐘係謝賢都唔出奇
一定要
未出提名之前我覺得得寶寶姐有同王桃有得鬥
點知提名都冇
佢真係做得好好
今屆算係近幾年競爭最好睇 邊個拎到都唔會話意外爆冷
今晚七點半開始直播
但係之前有沒有紅地氈
邊度有得睇
VIUTV 5PM 就已經開始直播紅地氈,有FEEL

https://viu.tv/epg/99
準時開電視
吳鎮宇依套值得拎

老四都做得好好,但個人偏好鎮宇,個角色有深度d
以往只係Facebook直播
5點開始,正
老實講,完全唔覺得謝賢呢套演得好,成套戲都係木口木面,變化極少,論角色營造(動作舉止、面部表情、說話語調、演技),明顯吳鎮宇嗰個角色有深度同豐富好多。

不過,金像奬除左講演技,亦一向有「累積分」元素(你睇劉青雲憑<我要成名>攞影帝就知啦,呢套點計都唔會係劉青雲最強作品,但佢「累積」左咁耐,嗰個moment 係到佢攞),謝賢同吳鎮宇一樣未攞過,但前者更資深更高影齡,所以話佢係熱門一d 都唔奇。
佢大陸賺得返既,之後又開返十套新導演系列
唔明點解吳君如排咁高,明明劉雅瑟win十條街
我估:
最佳電影應該係神奇小子/梅艷芳(心水:智齒)
導演陳木勝
編劇:殺出個黃昏
男主四哥(心水:鎮宇)
女主劉雅瑟
男配謝君豪(心水:will or)
女配fish
新演員王丹妮(心水:will or)
新導演文念中
金像獎攞獎
除咗睇實力仲要睇人緣
三姑人緣夠……
講演技 都要講人氣
三姑要拎獎唔係用呢類啦,叫人開套張愛玲金瑣記比佢做更年期發情女人既話佢應該實至名歸
最後預測
濁水漂流 (電影/編劇/原創音樂)
梅艷芳 (男配/女配/新演員/服裝/視效)
智齒 (女主/攝影/音效/美指)
怒火 (導演/動作設計)
媽媽的神奇小子 (歌曲)
殺出個黃昏 (男主)
好好拍電影 (新導演)
長津湖 (剪接)
美國女孩 (亞洲電影)

鄭兆強同黄衍仁有獎就ok, 其他算鳩數

【紀念特刊雙封面靚相出爐!】

第40屆《香港電影金像獎》紀念特刊將於明日(6月30日)正式發售!今年特刊以黑、白、金為主色,雙封面設計分別為「最佳男主角」及「最佳女主角」兩組候選人的造型照,特刊精彩內容包括:

- 「最佳導演」、「最佳男、女主角」、「最佳男、女配角」、「最佳新演員」及「新晉導演」的各候選人之造型照;
- 「香港電影金像奬協會」主席爾冬陞親自執筆的「主席的話」;
- 本屆「終身成就奬」得主許冠文及「專業精神奬」得主周國忠超過半世紀光影生涯的詳盡介紹;
- 多位文化人及資深影評人金澤、卓男、金成、月巴氏、蒲鋒、畢志榮等和大家一起回顧過去四十年,「金像獎」及香港電影人如何承先啟後、胼手胝足地開創多項港產片先河;
- 本屆五位「新晉導演」候選人趙善恆、陳健朗、文念中、劉浩良及李駿碩撰文「新晉導演筆記」分享個人首執導演筒的經歷、獲得提名的感受及工作手記;
- 悼念過去兩年離開我們的電影工作者之致敬專頁。

紀念特刊將於6月30日在指定Circle K便利店、誠品書店、中華書局、三聯書店、商務印書館、高先電影院及全港報攤正式發售,每本售價HK$100正。
今朝專登睇左智齒
家棟男主角有無得諗做得超好
成個奇洛李維斯咁
今年都係四哥㗎喇
如果四哥唔係咁大呼嘅話都係家棟同鎮宇爭
我調轉,我覺得吳鎮宇呢套好造作,謝賢嗰種老態收斂先自然
手捲煙仲好,相隔幾年更加進步咗
鍾意手捲煙多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞