我有嚴重睡眠窒息症

70 回覆
14 Like 1 Dislike
喺醫院做完睡眠測試,個指數去到32.8,即係每個鐘頭平均窒息32.8次(好似係)。

再做埋個鼻鏡,發覺鼻黏膜腫大同埋鼻中隔歪左埋一邊,然後吊鐘都有阻塞。

醫生建議一係做手術,一係買呼吸機。

有冇過來人試過手術即成果點可以分享下,會唔會復發,又或者副作用之類。唔想成世戴機訓教
三高?,痴肥?
https://m.facebook.com/groups/2893227810967204/

呢個 group 有啲人都係咁情況
你去邊度做test? 我都好似好嚴重...
咁你做之前點瞓覺
唔記得講,身高168,體重65kg
謝謝分享!
去左私家醫院做,埋單18000,不過可以claim公司醫保
係唔係先睇普通科再轉介?
一晚會醒一兩次,日頭精神好差。然後枕邊人某日頂唔順我鼻鼾聲叫我去睇醫生。
無錯,普通科轉去耳鼻喉科再轉去私家醫院做
我同你差唔多,雖然我冇醒幾次,但鼻鼾聲嘈到拆天(嘈過打舂),我另一半用左耳塞先免強頂得順。
然後日頭精神勁差,如果有地方可以被我訓覺既話9秒9極速訓著。記性勁差又冇動力...
都維持左20年了...
用咗呼吸機六年,你問我答
https://lih.kg/2763949

想買機可以睇下呢個po
咁建議巴打可以去做下,因為睡眠窒息會影響心血管同埋引致中風,都係去睇下好d
多謝
好貴 不過claim到就ok啦
出面好似有D可以租機自己check都係千零蚊
我之前有一排真係心率不正,而家唔驚醒幾次,係驚訓左唔識起返身
我都大鼻鼾
想問排公立醫院嘅程序
其實你可以直接買機先 反正而家D讀數全部auto

不過正路就轉介去耳鼻喉科睇左先
叫個醫生開張睡眠測試紙比你
之後再做個家中睡眠測試
https://www.cpap100.com/睡眠測試
做完咪搵醫生開張醫生紙買機
我之前係轉介去政府耳鼻科先
之後排大約2年先有得做睡眠測試
政府排期真係長到痴撚線...
做手術隔一排之後組織會增生返
我醫生直接叫我買機
我就大約等左一年
無啦啦打比我話有個位open
私院醫生話做完手術有機會同冇做冇分別
跟住都叫我買機(應該有佣分)
用機其實治標唔治本
但真係瞓好咗精神咗冇晒鼻鼾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞