反修例中槍「健仔」與3男子北潭涌巴士總站被捕 擬乘快艇前往台灣

390 回覆
52 Like 315 Dislike
2019年10月1日,中五生「健仔」曾志健在荃灣參與反修例示威,被防暴警以實彈擊中左胸。曾志健經治理後康復,事後被警方控告「襲警」及「暴動」。至2020年12月,健仔未有出庭應訊,法庭遂發出拘捕令。當時有傳健仔已離開香港。

然而,昨日(13日)凌晨4時許,警方在西貢大網仔路北潭涌巴士總站拘捕4名男子,包括曾志健、馮清華、王愷銘及黃姓少年,4人均涉及反修例案件被通緝。據知,昨日凌晨4人計劃到西貢黃石碼頭乘快艇前往台灣,但在北潭涌巴士總站被警方拘捕。
曾志健被控於 2019 年10月1日在荃灣暴動及襲警,案件於2020 年12月再訊時,控方指曾志健在2020年10月後便未有到警署報到,辯方律師亦表示未能與曾志健聯絡。當時法庭頒布拘捕令,下令通緝歸案。

至於另外3名被捕男子分別為馮清華、王愷銘及黃姓男子,據知3人均涉及反修例案件。馮清華在2019年10月1日在荃灣示威被捕,與另外4人被警方控告「暴動」,惟馮清華在審前覆核時缺席聆訊,被法庭頒下拘捕令通緝。同案4名被告於2021年5月5日被區域法院法官練錦鴻裁定「暴動」及「縱火」等罪成,被判監禁 51 至 56 個月。

王愷銘則涉嫌在2019年6月12日在金鐘參與反修例示威,王與另外5人事後被警方控告參與非法集結。但2020年王愷銘在上庭前聲稱肚痛,須前往醫院求診,案件其後延期開審。惟王最終亦沒有到庭,其代表律師表示與王失聯,法庭遂發出拘捕令。

至於最後一名黃姓男子,現年16歲,據知他在2019年10月13日在將軍澳參與反修例示威,涉及「私了」便衣警員。當時黃男被控暴動、在身處非法集結使用蒙面物品、非法禁錮及有意圖而導致身體受嚴重傷害共4罪名。
俾人報串
又係快艇台灣出事
去到台灣分分鍾都係比人趕走
走漏風聲
身體狀況又唔好,終日不得見光,就算去到台灣又可以做乜? 身份證都唔俾你做人球。

依家係就係俾人拉左,但最少有人睇住佢,有咩事有醫生。唔好理啦,快快手坐完出黎可能都係一種解脫。 係最怕出到黎仲搵唔搵到工/走唔走到
嗰啲咪又係黑社會 姐係狗 同一班人
前排健仔好似上咗BBC訪問,會唔會係有啲蛛絲馬跡暗示咗自己其實仲喺香港?例如拍攝背景嗰啲?

加上啲碼頭本身肯定又多狗,前排走私死咗人,你話佢做show都好,投放人手一定比之前更多,同埋一直以來都捕住呢啲走佬地方,西貢個碼頭又係最近台灣,仲未計黑社會報串呢啲
坐大飛,十成十係靠黑社會嗰啲,根本呢啲人已經同狗夾好晒
想像唔到呢兩年點過
無收入,又唔可以聯絡屋企人(實有狗Mon屋企人同電話紀錄)
黑狗做show做幾日既啫
九成係駁腳報串
所以點解共產黨一定要招安收編黑社會
有咩想地下做就即刻篤灰
合作愉快互惠互利
北潭涌巴士站拘捕,唔比佢地係行山?
做得大飛黑社會呢D點會幫你呀,隊你出黎,做個人情,人地將來咪好來好去囉
係 有個今年先得15歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞