見工收到offer,我覺得被hr壓榨人工...

278 回覆
35 Like 1334 Dislike
連登仔夠話一出嚟做野就有50000起跳啦
30K都做得 咁屎都食得嫁啦 連登仔無50K唔撚做啦
On 9
FG 50K都要考慮下影唔影響work life balance 先accept
12K真係狗都唔屌
係唔止70k
it 無20k 都唔做啦
舊公司常請trainee 今年好似20 定22k
比你參考下
讀IT? 假膠
讀CS呀
真心想連登學下人哋reddit
人哋reddit鳩up post有 但認真post都有
人哋返工台真係理性討論 有圖有數字
大家打工仔幫返打工仔
我上連登咁耐 成撚日喺度fg 50k
我唔知樓主係咪Pr啦 唔深究
我只想未來有人search post 會知多樣有用資訊
咁你要理解多d 香港社會底層既心理
有d 係想精神托價
形成一個自以為既巿價令自己有個理由去嗌高d
有d 係想製造不可能既薪金水平
歸類所有不達標既人為垃圾
拖多d 人落水等自己個心舒服d

仲有好多奇形怪狀既心理
自以為懷才不遇又有
自卑變自大又有
現實碌柒要上網尋求存在感又有
社會底層是咁的
我以前寫no code 都幾皮一個月
講緊香港普通人
冇啦啦講全世界最top最難去個到
上面講緊big tech fg 70k
我咪話除左美國好難有咁多囉
我十年前食hkex 既OMD-C/D 已經用緊java, 你做邊行要用到c++黎寫backend?
寫個新既level7 protocol ?
因為你冇讀呠camp
原來係IT狗驚人爭飯食扮假膠嚇走人
樓主假膠, 如果真膠真心抵鳩你死
code 狗呢個時世,開低過20K已經搞笑
白痴 IT 2-3年經唔過30冇講野啦
人地有無逼你先?做HR 都係跟程序問下,你自己on99 不停按低自己,依家仲來怪人?
Middleware chronicle queue
咪話收到另一個offer 15k, 但如果match到都可以
巴打可唔可以透露一下依家月入幾多
咁多年exp仲要做呢啲,係咪輕鬆月入100k
如果你fg 話自己精通,我會一腳伸你出門口
仲有leetcode 果啲係俾你自己打飛機,見工時講出黎會俾人笑
我寫左二十年.net , 三年java 都唔夠膽話自己精通
條友話自己精java, 我想佢精晒java 8, 17, spring cloud, webflow, hibernate, mybait , 種種design pattern 未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞