見工收到offer,我覺得被hr壓榨人工...

278 回覆
35 Like 1334 Dislike
岩岩畢業搵工,好多野都唔識,其實見工果陣,hr 都會問係嘅期望薪金係幾多,果陣到底要點答好?

上星期見左份,佢有問我期望薪金,見佢提出嘅薪金就係萬1至萬5, 心諗講個中位數好似好啲,就話萬3啦,畢竟只係岩岩畢業。點知最後in完hr 又問,咁你最低可接受月薪係幾多?
我心諗萬3我自己已經覺得好低,仲想我講低啲?但係見工太緊張,突然俾佢咁問嚇親,跟住我就講左萬2…

前幾日收到佢電話offer, 人工真係得萬2,如果扣埋強積金果啲,咪連萬2都冇,我要唔要呢個offer好?懷疑我in果陣真係講錯嘢…
咩科
咩工
乜都唔講
點撚答你
做it
巴打們又話fg 30k
點解我搵唔到
等錢洗就做
即時見其他工扮白紙繼續in
咩IT

學校IT SUPPORT係IT IBANK寫CODE都係IT
假膠
今年fg 20k
答佢個時企硬唔好縮,不過你再搵工算啦
唔好做,通街fg價都 50k,抵間公司請唔到人
企硬15啦 睇下邊個急
full stack
精通java, js, react, spring, mysql, heroku, git
leetcode 500題

完全冇人要
又話咩it好搶手
比連登仔水咗入去讀IT
巴打有冇介紹?
我唔打算take 呢個offer
但send極cv都冇人見
勞工問題一律建議開名
師兄5年前畢業?
入埋d咩濕鳩公司咁低人工
係我就唔撚做再慢慢搵
而家勁缺IT人 一出黎2萬幾都有啦
係咪都市傳說黎?
身邊個個都係15k左右
得一兩個20k
起一起底原來假膠
講番正經,你最低接受寫到13k佢都仲可以壓到12k
證明間公司唔尊重你。
你同佢講番冇13k唔會接受,希望你搵到個適合既人

我十年前畢業都12k啦,都痴撚線既
鳩up一句就可以屈人假膠?
邊間公司啊開名啦?香港正正常常有手有腳,唔係有智力障礙,應該part time咁半個月都有13k左近,講緊係唔需要專業知識唔洗大學程度唔洗搬搬抬抬冷氣地方工作
又做爛市
假膠
係咪覺得自己好撚有趣?
???
可以同hr傾喎,唔啱心水咪搵過另一份。
BTW, 一兩k 其實少數目,重要係份工啱唔啱做

仲有it除咗分軟硬,前後,其實個domain都好重要.
做廠既it, 同金融都好大分別。甚至做insurance同banking都差好遠,雖然都係financial
一定係比你接受最底個人工你
hr係咁撚閪
或者係出面公司就係咁閪
同埋一定係會試壓你價
所以你一係係開高d
比少少位人地壓
一係就企撚硬,你唔請就罷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞