做programmer高人工啲定 UI/UX設計人工高啲?

194 回覆
7 Like 51 Dislike
push
老細:咁我搵個有sense既programmer黎做埋UX,搞搭
IT Director,人工超高,唔駛寫code
你可以讀google 個UX Design course先,唔洗錢學下新野都無妨,有興趣再轉行
https://grow.google/certificates/ux-design/#?modal_active=none
push
香港中小型公司多
UX/UI其實姐係full stack一腳踢
除非你真係好撚專好撚勁
不過你望下香港啲「大企業」既ui design
你覺得會好高人工
full stack ?

即係我要寫埋program?

HTML 還可以
做sales算啦
it sales都要人
HTML加埋CSS, javascript
咁就差唔多
睇過HSBC 請個ui designer 都有6皮一個月
唔算高?
push
作為 code 果方面 ge teamlead, 我都想請個好ge ux. 如果做得好,我一定會比at least 同 programmer 一樣人工。

新 Product/project 黎講, 好ge ux 值錢個位係可以節省到programmer 時間。一個project 由user鳩up 一句開始,到PM 寫份requirement, 然後ux 砌ui flow 砌圖。如果呢個流程令到件事快左咁咪值錢。如果programmer 最後要自己去搵返個user 傾計,咁個pm 同ux 咪唔值錢 lor..

所以ux 同ui 真係唔同,畫圖只係輔助。值錢唔係個design, 而係ux 有無幫手令件事清楚左。最簡單當你整份form, 我都唔係第一次見經pm 再經ux 手之後 份form 都係唔知要點砌,例如有咩fields, 有咩validation, selection 有咩options, 交左form 會去邊頁,cancel form 又點處理之類。 你有經驗一早諗好,咁成個feature 就早一個sprint or 一兩個月起貨都唔出奇。
push
做 BA 高d, 叫人做自己唔洗做,仲有得升 manager
push
push
推撚完未,仲有啲乜撚野討論
乜撚都答哂啦啲人
樓主你推都無用
見呢度無人講咁我講
你講到寫下HTML已經好幫到手
就知你太睇小電腦呢行以為好易搵食
你入左行盞受苦
不推文啦,個個答哂佢,都唔知推乜撚野
又話 UI/UX design唔使寫, 或者唔使寫太多coding ?

被多D人睇下做電腦既辛酸
唔使寫但要識
咪撚入行啦傻西
去賣保險岩你
成個hsbc都唔知請唔請到幾個
你覺得樓主係個幾個?
sor 只係想覆返都有公司出手係fair
但樓主應該無了 it support 咪唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞