做programmer高人工啲定 UI/UX設計人工高啲?

194 回覆
7 Like 51 Dislike
睇好多未入行既人會做daily ui練下手
但個人黎講好反對 好練成為啲為左靚而做而唔諗功能既功課
樓豬連mnc glassdoor 都唔google 下
我諗咩it field 都唔岩佢
功能乜唔係programmer 做咩?
因為好似喺it嚟講, programmer 高人工啲
你可以咁講
識canva都可以話自己識design

但係無code底一睇就知
同埋ux真係好撚難
淨係routing已經好講學問
Uiux無底要入行好難同消耗心力
求其開個tg group 或者去research下
都會望到有一大班人就係見人工好過graphic design
去d呃錢bootcamp讀完以為搵到工
但真正需要uiux d公司一望出黎份portfo一式一樣
講緊宜家junior市場上流動緊7 8成咁既人

如果你發現唔係好鐘意 只係覺得性價比高
咁建議唔晒時間 直接學dup code
人工一定高但學既野唔會易過uiux
但兩種工作都一定係keep住不斷學野
如果唔去學個d通常都呃緊飯食 香港好多
講真一個好的UI/UX好難做
成個software的flow做得好清楚 好smooth
由㩒唔同野去唔同版面
㩒上一頁/完成/邊個位去做Loading 已經好大學問
有班剩係拉緊公仔畫layout連少少coding都唔識的
唔好叫自己做緊UI/UI
係啊
之前做開graphic design
老細問我識唔識uxui
我仲話應該ok嘅

點知柒到我自己都接受唔到
個flow多甩漏又多step
最後重整一次先叫好少少

好多新嘅uxui designer連component點用都未知
真係有心入行 建議做多啲side project 做下錯下而唔係讀boot camp

自己覺得ux呢行好睇自身性格個啲
最起碼要有同理心 其次都有解難能力同埋邏輯思考

雖然咁講好廢好基本 同埋可以慢慢build up
但有啲人無就無 點buildup都係零
但係都要有人指證我嘅side project 先可以
你覺唔覺你一味只係指出有咩難處而唔諗解決方法
唔同industry 夾埋既average 呀
所以樓主最啱就去考狗
唔洗用腦諗方法點解決問題
一味問埋d鳩問題
講到PM可以直接in咁
咪玩啦大哥有邊個唔想做PM
成條team得一個PM
講撚到人人都做到咁
入左行仲齋打code
唔學下system design
唔學下點lead人
唔學下PM點lead project
咪打成世code做code9
UI UX 咁要方便客戶, 以客戶為中心
咁就梗係由佢哋提出啦

佢哋同我講返點樣好點樣唔好, 隻apps
一針見血, 欣賞

你唔熟行情唔好亂講 cls

客requirement 當然好重要 要盡跟
但當pm/ ba/ 同team 既人發覺到呢個功能做唔到
例如 我試過 係成本問題 做多野要加錢 個客唔想比錢 咁點? 公司做多野比佢會蝕錢 蝕時間 你開公司用黎蝕錢架?

所以你uiux/ba/pm 或一齊諗就要諗過個新既propose direction 比佢
system design 係做啲咩?
仲有如果整地址填表又要最好跟番香港地址啲排序,真係諗起都煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞