IT 商會會長方保僑:市民日後不能再以紙本針卡進入受限處所 因為紙本針卡並不具轉色功能

56 回覆
3 Like 121 Dislike
屌你老母臭閪
事先聲明學術討論

我嗰段嘢邊到有話豁免啫
仲有你話可以搵屋企人議員幫手
首先唔講唔可以獨居嘅?+正常嘅議員都走撚曬
呢個會變成係routine work嚟㗎喎
我當用你個idea
所以應該用RFID,只需要寫兩個資料,顏色同更新時間
RFID 可以無限次重寫,自己上網update 就得

我當write咗係RFID入面嘅status係24小時有效
咁即係每日朝頭早就要屋企人幫個老人家renew?

同埋呢個紅綠燈設計上係有realtime呢個性質
同呢種write status into RFID呢個structure本身就唔夾
咁就要搵個procedure可以做到barrier
自然就係變咗做攞嚟做嘟jump卡部機啦
咁如果之前貪平買咗部冇NFC嘅機嗰批咪會因為呢個新要求係呢個位食咗屎囉
同埋因為要realtime喺server扯data落嚟show status
即係變咗嘟jump卡部機一定係要alltime online
我梗係知正常區議員走哂
淨返低嗰啲,仲有每月逗十萬嘅立法會議員,仲有堆議員助理,咪最啱做呢啲
橫掂開會都冇建設,幫下老人家仲有意義啦,唔係下屆投票率得返20%就交唔到差

而家啲港康碼一樣係某個時段有效
唔係24就48小時
做唔到完全realtime
只要每日朝早去啲議辦更新就得
而家唔知係咪直接攞健康鹿個標準去set
因為件寵物廢噏嗰啲標準同而家嗰套system有唔同

如果玩獨自system可以多好多嘢玩
所以我只係學術討論下點解IT界KOL會話紙質就一定唔得
根本RFID就用到爛嘅技術
方保橋係sales嚟嫁ja 唔係咩IT人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞