IT 商會會長方保僑:市民日後不能再以紙本針卡進入受限處所 因為紙本針卡並不具轉色功能

56 回覆
3 Like 121 Dislike
咁應該全香港都唔使食飯
個server一定冧硬
手機App都讀到NFC

認真學術討論嚟
點解唔整張識轉色嘅針紙?
咁用smartphone算數啦
要用smartphone read & write都唔係就咁擺個rfid tag上去就全自動幫你做曬㗎嘛
冇話唔得架
只係學術討論點解紙質就唔得啫
咁我就認真答你

事先聲明我嘅立場係成套嘢都係bull shit

即係唔係技術上可行就得
係要考慮埋實際運用上成個flow入面會遇到嘅問題

淨係講用不斷renew RFID已經最少有下面兩個問題

1) 最依靠紙嘅針紙就係嗰批最老嗰批
第一smartphone點用根本十個有幾多個識係第一個問題
第二記憶力衰退做唔做到定時定候識renew都成問題
咁你話舖頭可以幫佢攪ok但係鋪頭咪多撚謝曬你囉又有extra work

2) 而家成個flow都係依靠目測同埋邊optical cam去run
要做埋rfid就會對hardware有更高要求
咁買落部冇NFC嘅電話做嘟針鹿啲舖頭就真係多撚謝曬你
我都聲明我都係學術討論
1) 如果佢真係要出健康碼你都係要照顧班老人家同有行為能力問題嘅人,最少可以搵屋企人或者區議員幫手搞,唔係話豁免就豁免。而且NFC可以唔連上網都讀到,真係黃店可以自己斷網擺部單機出嚟
2) 根本用RFID快過QR code,QR code scan完仲要load data,你擺到有app嘅手機連mon,一scan即過,一秒都唔駛,今時今日1千蚊部手機都有NFC,真係有幾難?
其實呢…
google同apple都出左個武肺api 用藍牙作為媒介
nfc就真係唔係所有smartphone都有
屌米啲平過1000蚊嘅有啲係真係冇nfc
而家戇鳩嘅地方係政府唔肯用google同apple嘅solution 係都要懶係型懶係威咁樣自己寫過一嚿出嚟當係用創新科技
你直接話政府唔再接受紙針卡就得啦
想用IT原因說服市民只會顯得on9
何不用真正既RFID卡
好似平時八達通咁用
其實新版智能身份證都得架
香港政府IT
一直手機無卡, 得個鏡頭Scan左.........之後去左公海, 無事發生過咁, 直行直過, 無人理你.
外國勢力

四個英文字果個支那偷襲必勝論會員做咩走埋過黎9up IT

政府政策梗係支持,老人家唔識用手機又容易帶菌,梗係要夠麻煩搞到佢地唔敢出街啦
仲搞咁撚多野 笑死
等睇癈老發癲
除左間唔中廢up一兩句野
到今日都唔知方保僑係IT界做過 d 乜
根本唔應該要有轉色功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞