【多圖】羅馬浴場下埋藏2世紀哈德良時期壁畫 埃及死神阿努比斯穿着羅馬長袍、同場有智慧女神密涅瓦

78 回覆
113 Like 3 Dislike
以為講阿部寬
g持 經常stalk樓豬嘅art post
正想講 啲相靚到痴線
多謝g持

其實我係想講歷史
不過有人討論下藝術都好好
羅馬人應該諗都諗唔到 而家黑人咁高尚
仲受白人女性追棒 搶住含 跪
咁你有機會嘅話一定要去龐貝睇吓
龐貝有超多呢啲壁畫

以前聽書講文藝復興仲有一個重點係
膚色會用藍色做暗位
當時既畫家發現咁樣最畫到白種人既皮膚
但原來古羅馬時期已經識咁畫皮膚
做乜要畫到小學生作品咁?
我以為呢d畫風係再早期d
你當歐洲分咗三個時期
古希臘古羅馬時期(依個TOPIC) (自由荒淫)
以基督教為國教既中世紀時期(約300-1500)
文藝複興、啓蒙時代、工業革命、現代(1500打後)

中世紀以教庭為核心。教義上教徒只可以拜聖經,任何聖經以外的野都可以當係拜偶像。所以唔可以望住生物去畫畫(偶像崇拜),只可以諗住想像物(記憶)畫。 咁佢地就無能力發展畫功。 伊斯蘭教與基督教同源,所以伊朗等伊斯蘭教國家都有相同概念。現代斯蘭國家會禁止遊客影人像相,因為視作偶像崇拜。

中世紀啲畫都係講耶穌、畫打丈、君主肖像(佢地以教徒自居,所以可以做MODEL,好似係)。

其實一直以嚟人類畫功都係小學雞,你望下古希腦亞歷山大打丈都只係高中世紀一兩個LV,樓主個TOPIC係古羅馬最頂盛最有錢既時間地點先有咁既畫作。而且遺蹟好少,一直唔知古羅馬公元1世紀會做到咁。
《阿佩萊斯》亞歷山大打丈 (公元前300)

最重要係文藝復興時期教庭腐敗,啲賤格教宗野睇咸濕畫先會開始放寬人像畫文化,成日畫聖母喟奶就當宗教畫,另一個重點係資源問題,造紙術傳入先可以練到畫畫。

睇下文藝復前幾十年既畫,聖女貞德(公元1400左右)

跟依就《蒙娜麗莎》
Lm

Frescoes from the Villa of the Mysteries
[/quote]

依張真係叔叔不行了

構圖講眾生相,畫出各個MODEL做自己野,但MODEL之間既前後位置成形空間感立體感,衣物皺紋充份展現透視下既身體曲線,每個角色都扭腰以斜角度展示人體不同部位立體感。美中不足係裸男企中間搶FO同埋左邊有CP

文藝復興《雅典學院》構圖

Erotic scene in Pompeii

床戲最緊要係咩? 梗係張床啦!床係一個長方體,最佳展現方法係三點透視法,以一隻角做中心,同時展示正面、上面、側面。張床既實感襯托出男女主角的角度,喺光影以外增強立體感。床單同張被既皺紋就唔再多講。

我同鐵達尼阿JACK 一樣,最欣賞女主角雙手,真係雙手。右手畫出放鬆既柔軟感,左手畫出貪婪既慾望之手,形成強列對比。一路咀女一路摸仔最高享受。男主角就好有肌肉紋理,而且左手清晰準備表達力學支點,兩隻手一雙眼都向不同目標進發全方位進攻。最重要係雙手都未到女方,未摸到但所有觀眾都知下一秒發生咩事,喺靜態畫面表達出動態情景。

而女配角面積小但仍交足欲拒還迎既心情。係世界級三點不露既誘惑呀....
(我忙緊 一陣先覆…不過好多謝巴打打長評)
画得咁醜就收檔拉
無人想知
無人在乎你想唔想知
好正啱啱呢排玩緊ac origin
成個藝術發展無咁簡單
首先你覺得畫風立體近現實=好 已經唔係一個客觀陳述
先留名
有cp
叫連囝ban你
梗係拎嚟出NFT啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞