新世界集團試行「夏日工作天」 每周上班4.5天

144 回覆
588 Like 9 Dislike
唔返工無糧出咋麻
你可以揀架
on9仔 番少半日都真係皇恩浩蕩架
依度香港黎 有公司肯創新試推已經係奇蹟
乜撚都屌
你望下自己先啦 照下鏡啦
少又嫌少 番工多又要屌
呢啲嘢好基本咋,奴性唔好咁撚重啦
就係班人平時做爛市先有咁多on9公司
而家比少少甜頭就狗衝去奶
你返工無做嘢㗎?出糧同比福利你應份㗎
更何況腦細肯定計到盡
而家講得出可以返4.5日咪證明咗
根本你返少都唔影響佢運作佢仲有得賺囉
比人搵開笨仲幫人數錢

你知唔知無咗你班傻人安心工作佢就真係好濕滯喇
成日睇到自己咁低賤唔怪之得比人撳住嚟恰
全世界返6.5日
你喺德國咁做一早俾人告
即係點 想聽下
星期一請假就有三日半可以飛轉台灣 唔洗再隔離既話
英國行四天工作就吹到上天
而家香港有第一間公司咁行就話公司要留人先咁做
總之香港咩都係垃圾
計到咁盡咩
好基本?係香港揾到五間比我睇吖 基本
就係因為香港一路都係咁Chur嘅City 改變到咩?
改變唔到嘅野你講黎把撚呀
你依啲眾人皆醉你獨醒嘅毒撚
依家咪有間公司想改變下 又要屌
你咁叻咪成世唔好幫人數錢 你咪幫人數錢呀 比啲骨氣
你依啲人岩哂原地踏步 睇死你係剩係識冷嘲熱諷嘅人
英國行四日=良心公司先進國家全國受惠
香港行四日半=你以為自己有份咩 繼續返你既五日半啦港豬
夏天應該留係有冷氣嘅地方
依家公司免費提供冷氣,所以應該試行五天半工作
番5日1-5日wfh 都唔係咩新聞
好多公司都多野做到做足7日
公司根本就唔驚蝕俾你
返3日你都係要交貨
一早打緊自己工
我係講緊呢啲福利理應係基本嘢
香港咁chur完全係因為大部份人做爛市逆來順受
話人獨醒不如諗下自己有無可能改變現狀啦
無人話間公司呢個政策唔好
只係唔需要當皇恩蕩
不過你呢啲人最叻袋住先
睇得自己低賤先真正導致你原地踏步呀傻鳩
連登仔最想係出人工但一日工都唔番
如果標題新世界集團變左做英國應該會冇哂呢啲言論
新世界集團今日(4日)宣布將試行「夏日工作天」(Summer Fridays),於今年夏季實施4.5天工作周及一天在家工作,採用混合辦公模式

姐係4.5+1 返5.5?
我公司(美資)早幾年已經做緊
都冇放上新聞講
一個星期返四日半 其中一日wfh
放多日又咪係留係香港
睇你款一係就靠屋企有錢仔 一係就on9仔
打自己工即係點呀 走鬼呀?小販篤魚蛋呀?
講嘢無諗多角度 一味話人廢做爛市
有冇諗過香港依個地方因為政治經濟問題乜都貴 為養家有啲人工作上真係選擇唔多 又或者學歷唔高 咁叫唔叫做爛市?!
好似你咁呀 理想主義者 咩叫改變現狀呀?推翻資本主義社會呀?

仲有咩叫袋住先?4.5日叫袋住先 翻工0日就最爽啦可?定全世界唔好打工就唔洗咁低賤啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞