Monster Hunter Rise: Sunbreak 太刀 討論區

191 回覆
2 Like 55 Dislike
堆防 同佢換血 屈水 etc
係咪無人會用剛氣刃斬?
我啱啱發現咗佢其實幾好用

反到上一氣 之前直接出到大迴旋斬上多一氣
櫻花斬完可以威合

重複以上動作威合到完場
我手掣底下有掣可以 set macro, 稍為方便 d ..
通常等到你上紅刃威到一半果陣隻野就會跑去第二區..
係要練嘅 但係要上得快就真係會好快
櫻花 轉身威合彈一下 櫻花
無蟲就 三角 威合彈1下 三角loop
打你就威合gp + 大迴

紅刃loop 三角+威合彈刀輸出仲高過儲力
final boss 企佢正面 80+150 咁洗佢頭
整完攻彗裝
感覺lv4珠都幾廢
天彗裝好盾但無乜位出其他技
如果有lv4有見切攻擊果d核心技會好好多

畢業武應該都係冥淵 高攻龍屬 超長紫
匠 心眼 達人藝 鋼刃 全部唔需要
只推有lv3百龍嘅武 百龍應該得鋼龍之魂有用

依家著緊爵銀頭手 冥淵身腰 鑄鐵腳
攻 7 看破 5 弱點特效 3 翔蟲 3 連擊 3 超會心 3 仲有位淨可以插防/防暈/屬性會心

想試狂龍病+轉禍為福+怨恨
收刀3都冇?
有淨d位夠插架 唔得咪拎走超心/看破
好睇你打唔打居合
我依家都無用居合 用威合反彈仲好
不過威合會俾連擊打中
雷狼果d 3下啪啪啪淨係可以居合
唔可以威合/剛氣刃斬反

試咗狂龍病+怨恨+死裡逃生+轉禍為福
好高攻
但條血都扣得幾快
威合成日用。
重點都係威合起手彈一下可以cut硬直

尋日試過打down條龍之後一路接 白刃接到綠刃
原來三角+威合0秒放手會大力過做體操同儲力?

剛氣刃有樣好就係叭要gp 到唔理打唔打得中都可以升刃
唔似大居合, 見切咁有時隻野跳開咗打唔中就無
無計過dps
但睇落真心唔差 威合秒放彈中boss個頭成180
又cut到硬直又可以gp
儲威合最尾果下大概1200 一打唔中弱點就3xx
一文字2下加埋應該都500

開唔到圓成日唔夠打晒成set體操啦
隻野又走嚟走去
ZR + 威合彈一樣loop得好順
儲威合成日最後一刀時隻野走開/比人打到佢彈走
街場兵慌馬亂
隻野唔大down都出唔到
一係就閃埋一二邊儲力再滑出嚟 浪費時間
儲完再滑出嚟仲浪費時間
https://youtu.be/QBx1XZ_vbNo
太刀泛用物理太刀畢業裝
護石用納刀2 s32/s22
如果有更神既護石可以再推高挑戰者/見切
最勁可以配到咁:

最大會心係112% (計哂貓 見切 渾身 挑戰者)
太刀既渾身機制都有講埋
另外有教埋你點揀貓技、貓飯同交換技
片尾有套裝既實戰片
其實一定係居登最高輸出 係有大空檔先用威合
但真係ta向 同fd圍毆完全不適用

成隊team dark side另計
根本nerf 左先至整個圓月出黎補返,但有技術先至 handle到。一般人都係射櫻花,搵機會威合。要TA 真係兜割快,一場蓄到力機會唔多,又唔似得大劍咁。 太刀高手同一般玩家技術分野更大。
我都係鍾意自己玩居登型吓好過吓吓玩櫻花斬
櫻花之後可以接咩技出 下一次櫻花
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞