Monster Hunter Rise: Sunbreak 太刀 討論區

191 回覆
2 Like 55 Dislike
我未試 如果灌屬跟巴打邊套
剛刃囉 但果幾套入傀異關俾人打中都幾痛
入場最好對番屬性食飯//或者插番幾級防
出到防4已經舒服好多

再唔係用萬用款坦克輾過去算
爆果200又唔係成日發動到 1場得果2-3次
會唔會大down???

感覺無乜用 隻怪6萬血 爆破得啖笑
因為我帶左炎王變左240 同埋出率高左小小
有冇巴打有用開圓月?
係咪開左就要同隻怪困獸鬥?
如果佢走左我咪on99企喺個圓度等居合?
威合儲緊氣點滑行?
你打肉質50,同打肉質25
打肉質50嗰邊點都係double
咁你威合本身大力,double左咪好好好大力咁囉
唔會話威力合打肉質50變75,打肉質25變12.5

咪鬼學埋台仔啲弱智野
繼續禁實按翻滾,用菇控制方向
所以單打就可以開下
多人場隻怪唔係望死你,就效果大打折扣
Thanks
剛氣刃係唯一無前置招既反擊+升刃技

居合威合要先出一招再納刀
見切前面要出一招先
普通氣刃一set要1234打晒出黎而且唔係反擊
櫻花起手慢而且唔係反擊
水月食2蟲而且跌刃

剛氣刃係唯一可以見隻怪車埋黎就直接一刀又反又升刃既
不過叫ok啦,唔算太好用又未至於廢
一佢無得改方向,出出下招俾隻怪繞左去側邊打你,剛氣刃無得好似威合咁立即轉身反;二佢反到之後出刀唔算快,有時啲招會反到但斬空氣;三剛氣刃個技術水平夾喺中間,平民用唔駛反擊既櫻花,高手用唔駛蟲既居合,於是乎教新手既片唔用,高手TA片又唔用,啲片唔用就更加無人用
好期待有人發掘下
鋼氣刃+居合+見切+翔蟲合氣會係點
用得居合就一定用兜割啦

依2套打落都爽
武器要有1個2級SLOT
阿婆都識點玩
狂龍伏魔活化裝 更新版
應該係極限了

護石:弱點特效2收刀1s311
(如使用攻2/收刀2/弱點特效2+s220要犧牲昏厥耐性/耐衝)
武器:天彗龍太刀(百龍用破龍珠)

極致攻擊力(儲狂龍+伏魔3蟲+死裡逃生+怨恨+轉禍為福)

加會心mode(克服+伏魔3蟲+死裡逃生+怨恨+轉禍為福)

病發mode

另有冥淵太刀版 但要拎走1格收刀術/超會心
最高會心只有90%(即使計埋鋼龍魂)
建議百龍珠用破龍+戰鬥貓(或食鬼火/環境會心魚群)

冥淵太刀版多個紫斬(<5%攻)但少咗會心&1級超會心/收刀
用落各有千秋
打唔食龍屬嘅怪用冥淵
打弱龍嘅就用天彗版
感覺都係高手向+要儲蟲(1蟲同3蟲差10攻)
單打唔熟既龍我都會用櫻花威合
正常既 始終唔洗gp 個傷又唔係太低又輕鬆上刃
仲有兜割nerf咗
我開荒都係鳩spam櫻花威合
而家玩耐左 自己手動係鳩spam中間都會習慣用返見切同威返三角個細GP
易用到都唔知點解要練其他
因為想型
不過威合個反用得好 畫面都好靚
可以睇吓Mzly玩威合
不過好慘 點打都唔快
佢唔用圓月 純威合太刀
不過依家居登有輪盤bug圓月水月
圓月剛氣刃威合好難追到居登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞