香港的Vtuber討論區 (11)

1001 回覆
6 Like 12 Dislike

咁易block...在我而言成件事好抵換
假設你地對話/日常相處正正常常,如果因為呢單野去block唔係反而仲好咩
其實你唔覺自己好有問題咩
推朋友下海前竟然冇research過使費幾大
冇錢又想做經理人
你話人食軟飯
咁做v要分擔開支 只得佢開直播 你唔開
但你將來瓜分佢嘅收入
有乜事個皮版權都係歸你
咁佢做個人勢算啦 反正自己都要出錢
好啦,講到錢 即係合約精神啦
你叫個fd做v之前有無講過要咁大洗費,先推人落坑。
無就一定係你錯
一開始就應該簽約傾
而唔係等人應承之後突然收錢
1 點解係應該?
如果將來拆伙個皮歸邊個?點解要歸你?
收錢點分成?
佢做v付出勞力都係用愛發電 點解要額外俾錢
開公司叫員工夾錢 但賺到錢就分走 唔公道吧
2 你除咗提供一部份資金 你仲要負責做咩
3 使費可以好平亦可以好貴 你覺得佢有責任夾錢 咁有冇俾過佢選擇嘅權利
唔明點解收返前期成本係應該
你投資舊錢落去就係等將來個利潤回報
你唔想投資咁多 但要人出金出力之後
去瓜分將來爆紅嘅利潤
你出豉油佢出雞 講唔過去
公司請人就算簽咗約都可以辭職
你叫人翻工冇約 突然話要夾翻公司水電煤
即刻辭職block柒你好正常啦
嗱,好老實講巴打你一開始同你個朋友講清楚嘅話
你呢句其實算叫做成立,而你朋友咁友放你飛機佢係有問題
但係追完po發現你突然同佢講話要收錢,喂大佬呀我實覺你昆鳩我當我水魚啦跟手走佬啦,年中幾多嗰啲濕鳩model公司請完人跟手昆鳩你又化妝班又乜乜柒柒搞到周身債先得架
而且如果你有睇開v,或多或少你都知,器材又五六千,皮加software 加一堆委託又五六千,出個cover又燒多筆,玩下手幾皮幾皮咁燒,有幾多人可以唔事前plan好就去做吖
你突然同佢講要拎一筆出嚟唔嚇走嗰個一係石油王,一係李+x啲私生女,都唔講道都未出私益化條路遠撚到乜咁

下次真係research 下先搞啦巴打,又損手爛腳架喇
反正你都要收錢 佢使乜咁受你氣仲要出錢出力
呢啲簡單嘢 個V自己出錢一個人做曬都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞