基本Gaming Laptop 求推介

67 回覆
0 Like 13 Dislike
Macbook air 再加部steam deck點睇
中學生就desktop la.
notebook 易壞難整.

Intel NUC 嗰d 新款又細又勁,買埋mon 1萬6都夠做.

利申: 因為之前為左省位而買notebook, 之後後悔.
on999

垃圾lenava
我就講下我買過lenava notebook既慘痛經歷

當年我唔識野,以為lenava仲係外國牌子
就用萬幾蚊買左部notebook,有加錢upgrade

一開機睇下啲driver,service ,個author名部都係有北京兩隻字
果時feel到唔妥,因左我發現佢北京service會成日用network send data,咁我就重裝windows,唔裝佢跟機既lenava driver,software啦

之後用左兩年半左右,呢部成萬銀既notebook竟然同我藍畫面
係每次開機後一個鐘頭內就藍畫面
開browser睇nextflix,套戲一半就藍畫面
買股票高位諗住放,禁制前藍畫面
睇av,女優就到之前藍畫面

上網睇番藍畫面 error code都冇L用
因為佢有好多款error code
試過好多方法都fix唔到

上佢官網forum 問永遠冇答案
淨係叫我recovery windows
好似賣完部機就你死你事咁

最終佢連window都入唔到,就係咁,萬幾蚊就淨係用兩年半
係呀,過L左保養架喇

Lenava係一個狗也不屌既牌子
唔好傻啦

垃圾lenava
我就講下我買過lenava notebook既慘痛經歷

當年我唔識野,以為lenava仲係外國牌子
就用萬幾蚊買左部notebook,有加錢upgrade

一開機睇下啲driver,service ,個author名部都係有北京兩隻字
果時feel到唔妥,因左我發現佢北京service會成日用network send data,咁我就重裝windows,唔裝佢跟機既lenava driver,software啦

之後用左兩年半左右,呢部成萬銀既notebook竟然同我藍畫面
係每次開機後一個鐘頭內就藍畫面
開browser睇nextflix,套戲一半就藍畫面
買股票高位諗住放,禁制前藍畫面
睇av,女優就到之前藍畫面

上網睇番藍畫面 error code都冇L用
因為佢有好多款error code
試過好多方法都fix唔到

上佢官網forum 問永遠冇答案
淨係叫我recovery windows
好似賣完部機就你死你事咁

最終佢連window都入唔到,就係咁,萬幾蚊就淨係用兩年半
係呀,過L左保養架喇

Lenava係一個狗也不屌既牌子
係香港買NB=on9,貴又貴過人,D配置又弱過人
好有湖文feel btw, 咁我都係返ASUS ROG Strix
加多少少買acer predator helios 300 2022年版
唔只LAPTOP
乜柒電子野都係
行貨永遠貴一截
好撚ON9
用緊zephyrus m16都係掛下機,堅撚熱,我都係第一次用,唔開冷氣熱到辣手,長期都熄左個gpu加鎖cpu頻

再揀我諗會用Alienware 好似散熱好啲
真 我都係咁 拎去整話燒底板 整要6 7000 加少少夠買過部
有啲notebook
係唔預你升級或者換parts
加ram換hard disk做到
但升bios /upgrade driver就唔好自己做,要跟番official site既果隻model既support release,三幾年support已經俾到盡

notebook通常就係將零件砌埋一齊就算,佢test到general case work就夠

買部itx機算啦
Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (94),新手請睇#1-2
https://lih.kg/3042917
果位巴打講得一啲都無錯
Form another Lenovo user
小妹部lenovo 一年開始藍mon
前前後後返廠幾次
小小意見
都升中一
一用就3,4年
點知佢會唔會遲啲有其他野想做
呢度巴打都幫到你16000都執到中階mini itx機
講緊可以係呢啲size
itx 細機箱嘅PC
呢到啲毒撚大部都答非所問
asus 果部性價比最好,3060夠打機有突
acer果部唔洗考慮
lenovo legion7 就效能最勁,中一來講應該用唔盡,想買最好既先買呢部
Flow x13 x16
玩玩下,有時打機會變咗時時打,到時先又熱又lag,會好無癮。你去買機叫人砌埋裝埋windows,唔會唔識搞啦
感謝指教, 咁如果買LAPTOP 我就揀LEGION 7 果部啦
但琴晚睇完咁多位巴打意見,我又考慮梗改唔改買DESKTOP 好, 但百老匯好少選擇....我而家主要考慮
1. 我黎梗要移民, 屋企無人識幫姨生仔處理,所以易唔易壞, 保養維修麻唔麻煩都係考慮因素之一 (我見DESKTOP 多數3年上門維修, LAPTOP 就要自己拎去整)
2. LAPTOP 會否過熱,長插電的話會好快打柴...?
3. 我會係百老匯買, 因為有員工折扣, 都幾肯定平過自己砌機/AMAZON不過相對選擇少無貨

如果以下,加個一兩千Mon 又點睇
https://www.broadwaylifestyle.com/hk_tc/lenovo-legion-tower-5-26iob6-rtx-3060-%E9%9B%BB%E7%AB%B6%E6%A1%8C%E9%9D%A2%E9%9B%BB%E8%85%A6-g837435-m
https://www.broadwaylifestyle.com/hk_tc/acer-acer-n50-640-712700f32g009-i7-12700f-g837768-m
https://www.broadwaylifestyle.com/hk_tc/lenovo-legion-tower-5-26amr5-rtx-3060-%E9%9B%BB%E7%AB%B6%E6%A1%8C%E9%9D%A2%E9%9B%BB%E8%85%A6-g837434-m

Mon
https://www.broadwaylifestyle.com/hk_tc/acer-acer-aopen-mh2-24mh2y-pbipx-24-ips-165hz-%E9%81%8A%E6%88%B2%E9%A1%AF%E7%A4%BA%E5%99%A8-g2-51-m
https://www.broadwaylifestyle.com/hk_tc/asus-asus-vg249q1a-24-165hz-tuf-gamingmonitor-g2-92-m
https://www.broadwaylifestyle.com/hk_tc/philips-philips-242e1gaj-24-fullhd-144hz-gaming-monitor-g835045-m
1,唔熟保養,唔知有無得加錢搞上門收機
2,laptop同desktop一樣過熱會自動降頻,長插電唔會好快打柴。利申用緊電競laptop長插電,so far無問題

desktop一樣唔好買acer就得,個人覺得intel cpu 兼容性好啲穩定啲

mon買asus 果個

desktop laptop各有優缺點,按自己情況買就ok
明白
建議你去返notebook post睇頭po,有唔明再喺嗰邊問
公海問係晒鳩氣
好多人仲停留緊喺laptop淨係應該用嚟做文書嘢個年代
Legion 7 3080用家
打機出風係超熱, keyboard上面面板都會辣手
但WSAD又唔太熱, 風扇聲預左會嘈, 但帶headphone都遮到
好處16:10 mon靚, TDP同級最高(我買果陣)
買MacBook 唔俾佢打機
帶返學校又可以威下

上面留言話Lenovo用一年就藍畫面
番廠整幾次喎
唔好害人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞