Tiger@MIRROR鮮浪潮自我介紹:大家好,我係下弦嘅Tiger!

289 回覆
2261 Like 54 Dislike
第16屆鮮浪潮國際短片節──本地競賽日前舉行頒獎禮,出席的有杜琪峯、MakerVille行政總裁魯庭暉、MIRROR成員Tiger(邱傲然)等。杜琪峯在會上率先發言,表示現今常有人將兩代人相比,認為時下年輕人不及上一代,他認為大家要接受時代變遷和支持年輕人,不要常回顧以前,希望年輕人也不要因為這些說話而放棄尋夢。

其後,大會邀請Tiger上台頒發獎項,他在頒獎前致辭時的一段自我介紹非常特別,他說︰「近排都好多人搵MIRROR拍戲,當然係好啦!佢哋好多時都係搵姜濤、Edan、Anson Lo、AK,搵阿Jer或者有時搵Lokman,但大多數都係搵上弦嘅人。咩係上弦呢?就係MIRROR十二個人,多啲人識嗰6個就係叫上弦,無咩人識嘅就係下弦,所以佢哋好少可搵佢哋拍戲,即係Tiger、Alton、Frankie嗰啲。有見及此,今日我嚟就係尋求工作機會!大家好,我係下弦嘅Tiger!」會場隨即傳來陣陣歡呼聲。

Tiger解釋為何有下弦出現,是因為有人認為這些人不行︰「可能覺得佢哋無作品點會得,無作品即係無人睇,無人睇即係無人氣,無人氣即係無人知,ok!咁我就諗,無作品俾你睇,即係無睇到,咁點解你會知我哋唔得呢?」他又引述身邊23歲的朋友作例子,稱有老闆質疑對方的能力,Tiger則謂︰「點解唔得呢?係咪未得呢?咪盡力試下囉!」他表示兩日前收到邀請,當時大感驚訝︰「我喎!要講嘢喎!for大家知,我係sell唔講嘢!但機會來到就盡力試,入行呢幾年知道無機會就努力啲,有機會就盡力啲……」於是他就趁機sell自己有份參演的劇集《死角》,表示將於十月播出,呼籲大家可以多留意劇中一名長髮男子,再決定他是否不行。

Tiger的致詞引來不少人讚好,就連花姐都轉發他的演講辭。網民留言謂︰「標準以前學speech嘅一個演講︰幽默、同觀眾嘅互動、令人留印象時嗰啲停頓位、舖排設計。見到佢默默地努力!加油!希望多啲見到Tiger嘅作品。」、「好多認識咗Tiger嘅工作人員都會問自己︰點解依家先發現到佢嘅潛力,所以大家唔好再猶豫,俾機會佢發揮,你會有驚喜㗎!」
其實佢好過anson lo
真,起碼man啲
其實佢跳舞都好, 上年concert 佢跳warrior 好壓台

https://youtu.be/YxA66WmGeTs
明明tiger 先係正正常常 又好笑
泰仔樣 又識打扮
點解會比個死gay lo爬上頭
因為你地班燈神唔反佢
有無片睇
Harry styles?
生得矮係咁架啦
次次有咁既post都一大班人出黎話其實佢好好之前個Anthony又係
型撚過後面嗰件
我覺得佢同alton最正常
連登讚嘅就…..….
慘了
Tiger好撚正有氣質得黎又幽默,一係就唔出聲,一係就突然講d好精警既野連登快d反佢啦
又唔見MC因為呢個原因比人踩低
我覺得佢個feel有d似

點睇都好過隻ansonlo
Alton成撚日喊 又甩step d rap又唔得
Tiger lokman先正常
係師奶唔喉 但就係得師奶先會大力課金
連燈造神定律:無名》有人吹奏》上位》醜聞》越反越紅
anson lo 同tiger 調轉身高睇下仲有冇fans
Tiger 幾時剪頭髮
過長了
老實講幾靚仔
後邊嗰個靚仔好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞