[越走越急]香港機場香港居民淨流出再創新高 單日接近2,200人

226 回覆
465 Like 7 Dislike
移居啫 會每日坐飛機返黎開工架嘛 太遠咪wfh囉
由佢啦,佢派得幾多年?
香港都比大陸拎左7成錢
3成唔玩得好耐
除返14億 唔多
膠層: 去旅行姐 嚇我唔到既
啱啊
派果一萬蚊分十次派
隔離澳門年年射水喉都係咁
拎果幾千蚊好似乞咁
鎖港
笑住沉
當有一半係移民,一個月都有3萬。一年三十六萬
戴咗三年口罩,旅行冇得去
自由愈來愈少,一味叫你去大灣區信國家
一個月走兩三萬人好合理
你假設左香港既資源係唔係都有咁多。但香港唔係杜拜,香港既資源係由人創造出黎既。後生一代有幾大影響力唔夠膽講,但去英國堆中產邊有人夠膽話取代就取代
邊撚度有人移民,假新聞
少左competition 自然會質素差左,用番你個例子,今時今日大學學位既含金量當然低過幾十年前。點証明到?幾十年前你係大學畢業肯定成就有番咁上下,今時今日大學畢業隨時是但搵份文職。

想帶出既係香港既高人工係因為人才質素高加上香港制度優勢,今時今日一次過冇曬兩樣野,僱主點解仲要比咁高人工請香港人?

仲有個arguement係,好多大陸人會黎香港填補職位。但問題係如果外資係想請大陸人,佢點解要係香港用香港人工請一個大陸人?直頭係大陸開個branch請人,比$10k 一個月已大把人佢揀。
咁多大陸人入

又唔好講到英國開盡堂咁,計下數英國都係賺,香港人咁撚有錢呢兩年幾已經十萬個bno visa申請,扣埋啲小朋友中學生同老人家,保守啲計都有幾萬人係拎住五六百萬過去(最少)都未撚計果啲千萬富翁,本身有幾層樓係手,拎埋公益金,退休金果啲。
喺大陸係work嘅一早喺咗大陸開啦 大把中資都要落嚟開公司請返大陸人
都同時比到一班揸幾萬過去做基層既勞工多個機會
怕咩
每日放夠2000腥港人嚟一家團聚都得呀
成班海龜游緊嚟有啲已經上埋岸啦
你呢啲講廣東話嘅二等公民清潔都無你份做呀
你最尾個句
不過可能香港唔會沉呢
咁你就收嗲咪咁多廢話啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞