[越走越急]香港機場香港居民淨流出再創新高 單日接近2,200人

226 回覆
465 Like 7 Dislike
所以 留 以後 同大陸一樣
去旅行姐
美國中佬去
加拿大後生仔去
走曬啲高汁人口專業人士,
不過政府仲係講存款數字創新高
果1000九成係過冷河一星期後搶到大陸酒店就深圳灣/港豬澳上返大陸
我聽過一的說法,走左一班人唔緊要,會有人replace走左既人
但你諗清楚就知個logic有問題
你market少左competition 個quality就會差(係一定,我做差左你咪一樣要請我,你都搵唔到人),差左既quality真係仲賣到原先個價錢? 賣唔到原先個價或比唔到個service, 咁個餅會越做越細,唔係越黎越大。到頭來整體人工會向下跌,你一向下跌請到既人才就會越少,因為同週邊地區既差別會細左,要知道香港生活費係數一數二貴。咁樣只會一直差落去

當然唔會一時三刻見到問題,但幾年後再睇可能已經返唔到轉頭。要知道人才走左唔係咁易返黎,好多係一家大細,搬屋都有成本
其實我唔係好明連登仔要喺依點上高潮啲乜。

官方肯定話香港仲好好,好有吸引力,
但實質其實都係想黃人走換血;
黃人當然想多啲人走合理化自己選項,
但其實最開心係班藍,甚至紅,
香港少左人爭資源。

到底打飛機位喺邊度?求教
買股票心態
放左先睇佢暴跌
咁都要人教
返去讀中學啦
嚟緊十月可能會多一批後生考慮英國
有可能嘅 不過始終唔多人父母有BNO
香港咪又係中國 溝咩淡
由佢啦

佢話要取代劉德華都由佢講
佢失敗又唔關你事
沉?!娛樂救港啊
全球關注鏡仔,你估流啊?

不過即使鐵達尼號,都有隊樂隊伴住沉嘅
呢幾年啱啱好reset 果一百年
有人講過,有料怕乜同人爭?!
去旅行姐 香港咁好邊會有人走
我拎埋消費卷都走人
今年年尾同香港講再見
大家英國見

香港經濟咁
我諗消費券陸續有黎
無錯
中國唔會想香港死

又loop 返2018
巴打帶頭扮瞓又幾獨到
依家返黎要隔離,邊有咁多人去旅行
實情係好多人去外國探路
做定準備下學年送子女去外國讀書
唔會架
正如香港多咗幾倍大學學位,大學生質素都無下降一樣
點會唔多你睇下bno有幾多人申請過
老老實實英國幫香港都幫到盡
自己google下都知成個package真係幫曬
不如認真望下,只看利益嘅藍絲點會留
真係講心?似乎太天真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞