你覺得新界第一係荃灣定沙田?

305 回覆
596 Like 79 Dislike
收晒皮啦
綜合而言,沙田

如果你睇重美食同想本區就業,荃灣
到底呢個問題有幾困擾你先導致你係咁問
問題黎 荃灣大量平民超市 又有AEON 咁係咪打和先
荃灣 路德圍
有紅van好緊要
可能佢揀緊樓 研究緊投資邊度
炒家lm
一世一
第6頁都未見成世留係沙田篇文出現
沙田贏綠化、環境
荃灣贏商業、民生便利度
交通同地理位置打和,荃灣可能高分少少
沙田第一
沙田第一城☝️
其實你係咪唔知apple online store免運費
梗係荃灣

我覺得新界第一應該係要生活方便
沙田就剩係得一個新城市
荃灣有幾個商場唔同組合嘅舖頭
仲有街邊細舖頭仔呢?
仲未計行人天橋網絡暢通易達過沙田
沙田市中心如果要行去瀝源禾輋就梗係方便啦
但係若果要行去乙明美林就已經熱到想死
荃灣完善嘅行人天橋網絡貫通荃灣東南西北
由愉景新城行過去荃灣西都唔使冧雨
呢一點喺沙田來講只可以搭車
仲要係出咗黨鐵站都係要淋雨

睇到呢度嘅連登仔應該會講:咁我住馬鞍山咪唔撚使淋雨囉傻仔?

你講得啱
但係馬鞍山咁鬼遠
你真係覺得稱得上為新界第一咩?

(仆街寫到呢度先發現係創意台)
荃灣區仲有迪士尼
荃灣有地理優勢
荃灣冇咁大個舖位 一係就唔近黨鐵站 唉
我都係搭車去沙田買算
屌樓豬條仆街好撚病態
荃灣撚發覺根本逃離唔到荃灣嘅魔爪
https://lih.kg/2165666

利申荃灣已經行到厭晒
有時星期六日想出去行下
但係發覺荃灣幾乎乜撚都有
根本唔洗出去
唔洗落地行晒三大日超就唔講,費事口臭
傳統街市 楊屋道 街市街
戲院又有兩間
買衫求其舉下例 你要日系GU Uniqlo 歐美AE pull&bear
想買書 又有誠品 三中商(幾個月前仲有大眾)
想買家俬 ikea 實惠
想玩 全港最大嘅冒險樂園、喪屍館
想買文具 以前有無印 依家可以去中南
想買細路仔嘢 成個愉景新城
想買電腦嘢 荃豐中心
仲有南豐中心寫字樓 睇醫生買烘焙嘢同好多其他雜不甩
講起南豐仲有紗廠 文青打卡一流
最後講嘢食 最撚屈機
小店黃店連鎖店糖水舖
中日韓台東南亞意美港
仲有大鴻輝一大堆放題唱K
基本上你想食乜撚都有 我唔敢講係美食天堂 但一定唔係美食沙漠

所以如果唔係especially要去某一間餐廳/舖頭,我根本諗唔到理由要離開荃灣希望荃灣可以少人啲
咁講荃灣已經嬴左
呀仲有馬灣/方舟都係荃灣
樓主做地產? 每月定期做市場調查
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞