你覺得新界第一係荃灣定沙田?

305 回覆
596 Like 79 Dislike
好難揀

沙田優點: 新城市,希爾頓,一田超市 講傳統街市,沙田街市,大圍街市,禾輋街市,乜都有得賣

戲院新城市,唔介意遠少少馬鞍山都有2間

買衫求其舉下例 你要日系GU Uniqlo又有,頹頹地可以佢Bossini 想買書 又有商務印 想買家俬又有實惠,IKEA,一堆傢私鋪 想買文具 有無印 屋邨又多文具舖 講嘢食 大圍火炭小店黃店開到成行成市 中日韓台東南亞意美港
想食貴少少可以去新城市 基本上你想食乜都有 我唔敢講係美食天堂 但一定唔係美食沙漠

學校方面係全港最多英中地區,大學又有中文大學 講學車考牌又有駕駛學院 病左又有威爾斯醫院住

最後仲有沙田馬場
荃灣優點: 唔洗落地可以行晒三大日超 aeon識去一定去大窩口店,又大又靜 傳統街市 楊屋道 街市街 戲院又有兩間
買衫求其舉下例 你要日系GU Uniqlo 歐美AE pull&bear
想買書 又有誠品 想買家俬 ikea 實惠
想玩 全港最大嘅冒險樂園、喪屍館 想買文具 以前有無印 依家可以去中南
想買細路仔嘢 成個愉景新城 想買電腦嘢 荃豐中心 仲有南豐中心寫字樓 睇醫生買烘焙嘢同好多其他雜不甩 講起南豐仲有紗廠 文青打卡一流

最後講嘢食 最撚屈機小店黃店連鎖店糖水舖 中日韓台東南亞意美港 仲有大鴻輝一大堆放題唱K 基本上你想食乜都有 一定唔係美食沙漠
沙田贏馬場

但荃灣贏141
荃灣新一
利申: 以上係參考其他post而寫出嚟 再加少少自己個人意見 我就唔係住呢兩區嘅
沙田
荃灣
有地鐵、有紅van先似係市區
其他po=呢D?
唔係住呢兩區但鐘意沙田多d
GUniqlo沙田,有中大,可以讀政政
Push
沙田 出世 讀到大學 結婚 死葬
人生大事可以原區做晒
沙田
大窩口aeon世一,又大又少人
荃灣空氣差太多,
沙田想跑步落城門河就得

仲可以踩單車去上水
仲有校網, 交通等等
沙田去九龍東同九龍西差唔多時間
過海又有沙中線

根本無得比
荃西未發展前就沙田
荃西起好就荃灣
又loop
讀U可以去英美澳加讀
男人老狗有月經
住荃灣基本放假唔會走出荃灣
如果成世都屈喺沙田,個人生都幾可悲
做咩成日追住我
同你一樣
我都係bot黎
不過沙田社區功能齊全又係真既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞