20個關於香港尤其英治時代慢慢被遺忘或篡改的歷史

215 回覆
685 Like 8 Dislike
沒有歷史,只有黨屎
👍🏾
16) 香港在1998年亞洲金融風暴中,是以自己當時庫房由英治年代剩下的九百多億美元外匯儲備擊退貨幣投機商人George Soros (索羅斯),而非中國近年的政治宣傳「出手」救港。中國基本上毛都沒動過一條。

呢單嘢, 而家幾乎間間學校都話當年係支那出手打救香港

支那一個仙都冇比過香港, 當年老董向支那求救, 支那話乜撚嘢「港人治港」咩都唔做, 當年係香港政府開庫房死頂, 所以曾蔭權先咁得戚成日提呢單嘢。

類似事件仲有沙士, 咩支那支援香港, 明明自己係沙士發源地, 香港有沙士都要多謝支那啲食果子狸生蕃
第七應該係因為英治初期當地人係用返當地法例審訊
即係大清律例
而大清律例係可以用刑逼供
好快1997後無香港
海水化淡果單又係好恐怖

好多人從來無聽過香港曾經有海水化淡廠,甚至有唔少人以為100%水係東江屎水,唔知咁多個水塘嘅歷史
係,堆支拿人仲要話咩,
靠中國大陸承諾,幫助到香港擊退國際炒家。
仲係到同我理論,笑到想死,
真係人唔要面,天下無敵。
11…山頂半山一條原居民村都冇,冇英國帶黎纜車,華人農業時代既文明根本冇可能開發,就算英國禁止華人居住,根本冇影響華人原有既利益
有啲都有聽趙博講過
17.補充一點,香港原本擁有整個后海灣及大鵬灣,深圳灣口岸港方口岸區,甚至係整個深圳現時在后海灣填海區,都係90年代偷填香港領海所得,向深圳交租本身就係向賊交租租返自己既野
最近問朋友記唔記得細個嗰陣有一日假叫「孫中山先生壽辰」,然後個個都話唔講真係唔記得咗
第13點講東江縱隊係西貢打家劫舍同殺外國人有冇source
呢樣真係未聽過
想知多d
推上熱門

香港原本係擁有整個后海灣及大鵬灣,所以東平洲離香港陸地好遠,離深圳陸地好近,都依然係屬於香港既轄島,1993年,賊圳開始偷填香港領海,即係而家賊圳係蛇口后海灣一帶填海地,包括賊圳灣口岸,還有港大賊圳醫院,後來1997年,香港偽政權既傀儡董建華一上任,就將賊圳既賊行合法化,送出半個后海灣及大鵬灣比賊圳,甚至為賊圳留一點面,自己香港係大澳對出劃返一啲領海,以扮作交易。然而2007年,賊圳灣口岸落成,賊圳竟然用賊贓向香港要求交地租
16) 香港在1998年亞洲金融風暴中,是以自己當時庫房由英治年代剩下的九百多億美元外匯儲備擊退貨幣投機商人George Soros (索羅斯),而非中國近年的政治宣傳「出手」救港。中國基本上毛都沒動過一條。

唔係好準確
中國確實冇出錢
但香港都只係頂住Soros攻擊 冇擊退咁勁 而且都蝕咗好多畀索
真正「幫到」香港既係俄羅斯
俄佬因為金融危機宣布債務違約
Soros既量子基金大量投資 解體後睇落慢慢恢復既俄羅斯經濟

2000年教科書上,勉強奶共都只係寫得出支共係亞洲金融風暴後既貢獻,僅此而已,點解我話勉強奶共呢,因為當年已經有人批評支共,亞洲金融風暴爆發既遠因,係因為支共1990年代初,為左支那成為世界工廠,將人民幣過度貶值,即係當年100港紙換到120人仔,結果令亞洲貨幣惡性競爭,金融風暴爆發之後,支共知衰 (當年冇咁戰狼既...),所以唔再將人民幣貶值,教科書上呢個寫法,其實已經係非常奶共

至於支共係幾時篡改歷史講成中央注資香港呢,我記憶中係大約2005年,當年搞自由行,初時係帶點贖罪姿態(因為係佢汾士瞞疫,連累香港),後來自由行搞左,就過海神仙變臉,一兩年左右,就將自由行講成救恩論,同時開始見到篡改97金融風暴救市過程,當時仲係胡錦濤執政,習近平完全未掌權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞