【氣象】(2022年6月下旬)未來兩三日華南沿岸天晴酷熱。預料該高空反氣旋在下週初稍為減弱,廣東沿岸會有幾陣驟雨。

1001 回覆
25 Like 5 Dislike
但hko仲係預廣闊低壓槽
緊係啦,依家擾動都未係
victor 係8月1日landfall 香港 係主權移交後
RSMC JMA命名左先睇都未遲

GFS中的話夠8號有找,只係佢準唔準依樣嘢就……
天滅港共
似09年莫拉菲東北40km 內掠過嗰條路徑
但其實早咁多講路徑真係無咩用
我當然知啦
有得FF下都好呀
Lm
Lm
呢啲一個星期之前嘅預測路徑唔係好準嘅
河北嘅石家莊琴日錄得42.5度嘅高溫,屌打上星期鄭州嘅40.5度暫時成為本年中國省會城市最高溫記錄(不過應該冇乜機會有地方破到佢記錄)

然而呢個水平全省前十都入唔到石家莊市郊同樣出現超高溫,有地方甚至超過44度酷熱程度只係比2009年弱

至於點解咁熱?咁係因為當地受到太行山吹落平原嘅焚風效應同強烈下沉影響,空氣大幅加熱,造成今次嘅華北強烈熱浪
唔止河北,太行山南麓嘅河南同內陸嘅陜西都錄得超過40度嘅高溫
預料未來幾日華北將受青藏高原附近一股逐漸發展嘅氣旋影響,氣溫稍微下降,而且會落雨。

不過,因為華北附近熱得太耐,累積咗好多熱量發展強對流雨量可能比預期強。
補充一點:啱啱搵資料發現鄭州原來前日(6月24日)錄得42.3度原來佢只係輸咗個馬鼻
EC12z:福建-廈門
GFS12z:台灣
GFS新更新又變返預計登陸大亞灣……
可能係GFS都仲未肯定會去台灣定黎珠江口?!
7月有冇8號
有埋9 號同10 號
有,7月大
集成大部份都珠西
李鈺廷︱講天氣

南海7.1誕風暴逼港 機會激增至90%
歐氣象電腦料逾60%機率襲粵 但威力暫偏弱

雖然天文台在6.25早上僅預測一道廣闊低壓槽令南海北部在本周中後期落驟雨,未如內地氣象部門同日發佈菲律賓附近在6.30前後形成熱帶氣旋、令華南沿海風雨明顯的預測般進取,但歐洲氣象超級電腦在6.25晚起運算、6.26凌晨公佈的結果顯示,南海在7.1晚形成風暴的機會,由50%激增至逾90%。

歐洲氣象超級電腦ECMWF原先在6.24晚預測,南海在7.1晚形成風暴的機會,僅稍高於50%;但事隔1晚,此機率卻顯著增至逾90%。這潛在風暴吹襲廣東沿岸的機率,亦由40%增至逾60%。至於它登陸前可否進一步增強至烈風級(8號風球風力)的熱帶風暴?機率都由20%增至逾40%。不過增強多2級至颶風級的颱風,機率卻一直是0%,意味這潛在風暴威力仍偏弱。

值得一提,天文台6.26凌晨繪製的天氣圖顯示,菲律賓附近已有低壓系統集結,但由於版面所限,未有顯示它是已閉合環流、具旋轉中心的低壓區,還是未閉合環流、呈狹長形態的低壓槽。此外,從衞星雲圖可見,該低壓系統附近的菲律賓以東海域在6.26凌晨亦開始有對流雲團發展,但目前缺乏組織和螺旋形態,結構相當鬆散。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞