【氣象】(2022年6月下旬)未來兩三日華南沿岸天晴酷熱。預料該高空反氣旋在下週初稍為減弱,廣東沿岸會有幾陣驟雨。

1001 回覆
25 Like 5 Dislike
帕布有咁勁咩
帕布唔廢,廢果個係林超英
第一次直襲橫瀾島換算海平面風速都有烈
長洲換算都有烈風下限
但臨急臨忙降TD
第二次直襲就更加唔使講
每次都要binc 咁就5年
如果係近幾個台長
應該第一次都會出8 會唔會就係新記錄
EC12z 雷州半島
cls 夜晚3點鐘 廳無開冷氣 有開窗 開大風扇扯風 都仲有31度
熱撚過d監察站 (先27-28度)

剩係 係房開左冷氣
廢風三寶:洛克、蓮花、浪卡
所以話要論廢,排隊都有排未到帕布同苗柏。

洛克真係好值得鞭,真係無諗過有生之年可以見到發T8果時,係連長洲強風都無。果種罕見程度,我覺得就好似HKO發寒警預會寒冷,但最後果日錄得酷熱咁
按近年做法第一次應該出T8,但移到上川島對開起碼會keep T1唔會咁快落波住,因為離岸仲間中有強風同沿海有暗湧(離岸有強風轉T1呢個定義喺06年已更新,但好似要之後幾年先用得多啲)。

https://www.info.gov.hk/gia/wr/200708/09/P200708090325.htm
https://www.info.gov.hk/gia/wr/200708/09/P200708090329.htm

雖然第一次掠過香港以南後,帕布曾穩定以時速25公里離開,HKO認為其威脅慢慢降低,所以直接取消T3。不過,發T8前一晚,其實帕布就已經由時速16公里變成停滯,按HKO報文都只係前後3個鐘嘅事,唔知係HKO遲更新定點,同埋有無影響到之後再發波嘅時間啦。
仲要好猛太陽
交合TCFA
位於南海中部的低壓區正逐漸增強,一個熱帶氣旋似乎正在形成中。
gfs: 打足4日風
Linfa都幾慘 明明強3
但係因為8咗同兩個冇風嘅風齊名
係打就快放假先落雨…
個天就你
7月1日,同志你點約的?
同98w藤原先西北走,然後吹東北?
個天做野唔洗你教
點解天文台仲未有路線圖?
都話起碼要升td先會出路線圖
今日升唔升到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞