邊到睇足底筋膜炎比較好?

50 回覆
1 Like 5 Dislike
照下xray 睇下有冇heel spur先
做完衝擊波好耐冇再痛過
總之咪撚信中醫跌打就ok,如果唔係到時路都行唔到
如果你3年黎都係咁痛痛地
而做左咁多種野都冇咩效
我會懷疑係mechanical多過你tissue上既發炎,正常發炎cycle幾個月就會好
除非你腳跟位生左個osteophyte, 吉正個fascia,之後重覆性損傷
有機會你訓教果陣冇咩事,一行路,尢其係行得太耐會痛
一係就企得太耐又開始痛, 唔同對腳比壓力佢又冇咁痛
不過唔排除係其他問題
我阿媽前前後後足底筋膜炎左十幾年
前幾年介紹佢睇針灸,keep住睇都一段時間
而家2,3年未見過佢有痛
我唔係企得耐/行得耐就痛
我係一個起床/坐得耐起身行先痛,行耐左就無咁痛
岩岩有人推薦我用火針
可以試下
3年??? 通常6-12個月就會自己好架喇喎.
利申: 痛咗半年. 政府整鞋墊
去邊做
平時靠人按摩按痛果個位之後又會舒服d
你做依d 減pain既野緊係會舒服d
但治標唔治本,你都係要搵下咩原因痛
邊到政府整鞋墊?
按係冇乜用, 要真係用果支野唻打果個位先打到根治
都係起D物理治療師度做, claim保險
你去睇門診, 你筋膜炎就會轉介你去睇職業治療整鞋墊
一開始幫我整咗一對, 整完之後佢問我o唔ok , 要唔要另外整多對唔同軟硬度
咁我老西都話要啦
整完第2對. 佢話唔使再覆診, 半年內(好似係)有問題, 可以直接打俾佢約時間. 唔使由街症由頭排過隊.
咁我喺限期之內, 打電話去話對鞋墊爛9咗. 再約時間去整多對
上年有排成日打波,打到隻腳筋膜炎

之後去左dr kong買d膠鞋墊,之後日日著 抖左一排就無咩痛,宜家間唔中做運動都無乜痛

之前打波 有時打到一半,隻腳掌會突然好攰 好酸咁,覺得有d奇怪但又唔知點解,有無師兄知原因
我都試下去se kong買鞋墊先
食acroxia+休息
試吓用拉筋板,同按摩槍按下小腿
我自己每日做就好番
真係要休息
試下著厚襪保暖
唔得就暖水 再唔得就暖水加白醋

大熱天時著到流汗忍左三四日好翻
師兄 有改善味?
我都患咗足底筋膜炎3個月 近排越黎越痛
睇骨科又淨係叫我拉下筋 但下次複診仲痛就話要打針舒緩肌肉
我都痛左幾個月 早排買左支按摩鎗每日沖完涼按 依家好返90%
YouTube 搵拉筋教學
太痛可以搵物理治療
同時去預約街症
睇吓佢可唔可以refer 你去足病診療
要排
排到你會幫你檢查一下足弓,幫你整埋鞋墊
按邊個位?
腳踭前面果到
我浸暖水反而長期keep住唔好.
浸冰水令佢唔發燒發炎先會好.
所有野個方向都要向冷. 天氣幾凍行得多番黎一定要浸凍水解燒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞