公務員夫婦涉收款1200萬元 被廉政公署加控生活水準高於薪俸

169 回覆
158 Like 11 Dislike
所以係大機會唔問,唔係唔會問。

但嗰兩條友淨係現金存款都過千萬,咁同人講:我地兩個擺明貪污 無分別。
佢兩個應該係駛咗5000萬都駛唔哂,塞1200萬現金落本地戶口出事。

如果佢地死都唔塞入戶口,駛完有淨全部放離岸,其實應該無咁多證據被人查。

但點帶咁多去離岸就另一個問題。
維持生活水準高於公職薪俸!
羽先生,你有何解釋?
養唔到廉
不過養到班豬狗
為份人工唔捨得辭職
低薪嗰啲睇下東南亞

真係可以你去搞少少嘢,唔好話同政府做bid,係簡單到申請個車牌都要靠貪污疏通,咁香港遠遠都未到呢個地步。

唔係話無人貪大錢,主要係投標添,但起碼細米式貪污真係算少。
幣膠:點解唔收bitcoin
「啲錢係老婆做雞搵返嚟嘅!」
廢老68狗笑到最後
江生點睇
睇邊個做老細,督爺揸莊嗰陣就得
錢永遠只會嫌少,唔會嫌多
開個 IB/ schweb charles international 股票戶口已經得啦
幾m現金咁存入去,一篤就死啦
高級屋宇裝備工程師 (Senior Building Services Engineer)
總薪級表 第45至49點
($117,580 - $135,470)

臨床心理學家 (Clinical Psychologist)
總薪級表 第27至44點 (跳薪點: 第29,33,37點)
($55,995 - $110,170)
高薪係咪真係可以養廉?
定係貪得無厭?

5000萬呢
真係好貪
咁撚似連登仔式對答
應該唔止1200萬

佢地係有紀錄收入總數係4000萬,1200萬係人工,即係最少有3800萬額外賺都係有紀錄嘅
但支出5200萬,超出收入1200萬

其實應該1200萬人工之外,其餘4000萬都係貪污貪返嚟。

仲要用現金消滅咗好多蹤跡,相信仲有一部分係無被人拎上檯告,所以應該係4000萬以上。

如果佢地準備充足,嗰5200萬之外仲有啲海外資產無被法庭充公,坐返兩三年出嚟之後去外國應該都唔駛憂直接退休。
開戶唔係問題,運錢先係呀
咪申報囉
有supporting 證明你咪無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞